Eleganten dizajn ni vezan na določen stil v notranjem oblikovanju, niti niso to težki zlati predmeti ali videz nedostopnosti ter impozantnosti. Eleganca je princip urejanja prostora, graciozen in očesu prijazen videz interierja, ki se lahko uporabi tako v sodobnih minimalističnih dizajnih kot tudi v bolj klasičnih interierjih. Pomislite na primer na moderni francoski stil, zen, urbani in industrijski ali skandinavski stil. Vsi odražajo principe elegance, saj je ta človeškemu očesu privlačna, je zrela in sofisticirana, hkrati pa še vedno dostopna in vabljiva. Na področju dizajna in pri osebnem stilu je eleganca ena izmed prvih kvalitet, ki jih opazimo, njen prvi vtis pa je vedno pozitiven.

Vir: Shelby Girard

Eleganten videz lahko dosežemo v vsakem domu, za vas pa smo v nadaljevanju zbrali najbolj pomembna načela in principe.

1. Čistoča in prijetne dišave

Morda zelo očiten nasvet, a vaš dom ne more izgledati elegantno, če ni čist. To velja za vsak stil, zato poskrbite za čiste stene, tla, tkanine, kot so zavese in tapecirano pohištvo. Pika na i je prijeten vonj, morda svežih rož, dišavnih sveč ali pa izbranih eteričnih olj. Za poživitev izberite vonj rožmarina, bora ali pomaračne, za nežno atmosfero pa sivko, vrtnico ali ylang ylang.

2. Naj bo organizirano in pospravljeno

Poleg tega, da je vaš dom čist, naj bo tudi pospravljen. Najbolj pogost izziv, sploh v manjših stanovanjih, je prostor za shranjevanje. Danes je na voljo že veliko zanimivih rešitev, v katere lahko pospravimo stvari in predmete, hkrati pa so te košare, škatle in pametno pohištvo tudi lepi na izgled. Poiščite pohištvo s skrito funkcijo shranjevanja (postelja s predali, kavna mizica, ki je hkrati skrinja, tabureji, ki so votli in se zaprejo s pokrovom) in jih uporabite pri opremljanju.

3. Čiste, sodobne linije

Eleganten dizajn je čist tudi v linijah prostora, pohištva in dekorja. Najbolj ekstremen primer tega je moderni minimalizem, ki je s svojmi izčiščenimi linijami brez odvečnih poudarkov pojem sodobne elegance. Izberite čiste linije, ki poosebljajo eleganco in poenostavite celotno shemo.

4. Klasični elementi

Eleganca je sama po sebi brezčasna, čeprav se kosi pohištva, ki veljajo za elegantne, spreminjajo skozi različna umetniška obdobja. Kljub temu boste z uporabo klasičnega pohištva ustvarili eleganten prostor, saj so ti kosi preživeli preizkus časa in so priljubljeni še danes.

5. Klasične barvne kombinacije

Nekatere barvne kombinacije so si enostavno usojene. Med njimi so črna & bela, modra & zlata ter klasični nevtralni toni, kot so odtenki sive in morsko modre. Za večji učinek jih uporabite na klasičnih kosih, kot so čudovit naslonjač, zofa ali predalnik. Tudi v drugih stilih bo z njimi vaš prostor izgledal elegantno.

6. Kakovostni kosi

Če boste izbrali klasične in elegantne kose pohištva za vaš dom, ne pozabite na vidik kakovosti. Kljub njihovi višji ceni, boste prihranili na dolgi rok, saj se boste izognili nakupovanju cenejših trendovskih kosov, ki imajo stilski in uporabni rok trajanja. Raje izberite kakovostne kose, ki bodo z vami dalj časa.

7. Preprosti in premišljeni dekorativni dodatki

Vsako ustvarjanje ali prenavljanje prostora se zaključi z dekoriranjem. Z njim poudarimo stil, ki smo ga izbrali ter dodamo osebno noto. Brez dekorativnih dodatkov lahko dom še vedno deluje skladno, a tuje in sterilno. Za eleganten videz izberite preproste in ne preveč ekstravagantne (kičaste) kose. Dekor in poudarki naj dopolnjujejo celotno arhitekturo hiše ali stanovanja in lastnosti prostora, kot so luči in stil. Pazite, da dodatkov ne bo preveč (spomnimo se na načelo čistega in pospravljenega videza).

8. Izkoristite tehnologijo

Če imate možnost, poskrbite, da bo tehnologija, ki jo uporabljate v vašem domu sodobna. Poskrbite za kable, uporabite moderno napeljavo za luči in druge tehnološke rešitve, ki bodo odpravile odvečne kable in cevi.

9. Kombinacija subtilnih detajlov in močnih vizualnih poudarkov

Vsak prostor potrebuje vizualni interes, točko, ki pritegne našo pozornost in jo opazimo takoj, ko stopimo v prostor. To je lahko čudovit kamin, poudarjeno okno ali večja umetniška slika. Pazite, da tega dela ne zasenčite z drugimi vpadljivimi elementi, saj lahko ustvarite vizualno zmedo. Ostanite pri enem ali dveh vizualnih poudarkih ter prostor dopolnite z elementi, ki ne bodi tekmovali z glavnim poudarkom.

Vir: Fenchbedroomcompany.co.uk
Vir: www.fenchbedroomcompany.co.uk
Vir: Kim Scodro Interiors
Vir: Lisa Price Interiors
Vir: Maxime Lounge Shearling
Vir: Kaufman Segal
Vir: Kaufman Segal
Vir: Kaufman Segal
Vir: www.vlinecars.com
Vir: Onekindesign
Vir: Onekindesign
Vir: Onekindesign
Vir: Onekindesign
Vir: Onekindesign
Vir: Onekindesign
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard
Vir: Shelby Girard