Art Deco danes vidimo kot čudovito in zapeljivo umetniško obdobje, ki izžareva glamur in eleganco. Ob svojem vrhuncu v 20-ih in 30-ih letih prejšnjega stoletja je bilo to obdobje tudi zelo moderno in funkcionalno, saj je nasledilo predhodno obdobje Art Nouveau, ki je bilo bolj skromno in je svoj navdih črpalo iz narave.

Art Deco je nastal ob takratnem hitrem industrijskem in družbenem razvoju kot odgovor na bogastvo, ki so ga ustvarjale nove industrije. Na področju arhitekture in notranjega oblikovanja se je Art Deco izrazil z veliko zlata, jekla in različnih dragih materialov ter z drznimi geometrijskimi vzorci, ostrimi koti ter simetrijo. Te, še danes prepoznavne oblike, je navdihnila takratna bogato okrašena, skorajda razsipna arhitektura, v kateri so prevladovali visoki in simetrični nebotičniki. Art Deco se je obdržal do 50-ih let prejšnjega stoletja, v zadnjih letih pa ga najpogosteje povezujemo z Great Gatsby-jem.

Vir: Pinterest

V kolikor vas je Art Deco očaral, lahko z nekaj izbranimi elementi in predmeti ustvarite navdih in kanček glamurja tudi v vašem domu. Večji del vašega interierja opremite v sodobnem stilu, čarobnost pa mu dodajte le z nekaj izbranimi kosi razkošnega in elegantnega Art Deco-ja.

Art Deco v obliki in materialih

Materiali, ki so se uporabljali v originalnem Art Deco stilu so bili gladki in sijoči, saj je bilo vse posvečeno glamurju in občutku luksuza. Oblikovne značilnosti prepoznamo po linearnih, geometičnih oblikah in tudi eksotičnih materialih, ki so simbolizirali takratno bogastvo. Dizajn je bil samozavesten, drzen in brez odvečnih detajlov. Med materiali zelo pogosto najdemo nerjaveče jeklo, kovine kot sta zlato in srebro, ogledala, krom, lak, okraševanje lesa z intarzijo in celo kože morskega psa ter zebre. Pogosti so bili tudi dragi materiali, kot so ebenovina, marmor in redke vrste lesa, saj je bil takrat slog dostopen le bogatim. Ilustrativne teme, ki so se pojavljale v Art Deco-ju, so bili listi, veje in peresa. Pogoste so bile tudi figure, trapezoidi, živali, sončni žarki, cik cak vzorec, stroge linije s koti, ki jih navdihuje nebotičnik in “chevron” vzorec. Nenazadnje, pa v Art Deco stilu najdemo tudi steklo, na primer pri ogledalih, kot del kavnih mizic, kipov, vaz ali svetilk.

Art Deco v barvah draguljev

Barve v Art Deco stilu so bile močne, drzne in kontrastne. Poleg črnih, belih, srebrnih in zlatih barvnih palet, so bili pogosti tudi bogati in globoki toni draguljev. Med njimi so živahni in globoki rumeni odtenki, rdeča, zelena, modra in roza v kombinaciji s srebrom, črno barvo in kromom. Če vam je bližje mehkejši videz, lahko izberete krem in bež odtenke, saj so bili ti pogosti v dnevnih sobah, jedilnicah in spalnicah. Nežnejše barve se lepo kombinirajo z lakiranim lesom in lakiranim pohištvom, ki je bilo značilno za to obdobje.

Pohištvo, tkanine, tla in luči

Tudi pohištvo je delovalo mogočno, zaznamovale so ga odločne linije brez nepotrebnih okraskov. Velikokrat je bilo izdelano iz eksotičnih vrst lesa, kroma, z detajli iz ogledal, sami kosi pohištva pa so bili dokaj veliki. Tkanine so bile drzne, običajno so bile v enotni in močni barvi ali pa v geometrijskem vzorcu. Tla so bila v lakiranem parketu, črnih ploščicah, linoleju, abstraktnih vzorcih ali pa so bila lakirana. V tem stilu smo pogosto zasledili tudi velike preproge z geometrijskimi vzorci. Poseben čar pa so ustvarili tudi vsi dodatki in oprema v prostoru. Od luči, kljuk na vratih, stikal za luči, do okrašenih ogledal, vaz, kipov in grafik. Luči so bile pogosto izdelane iz stekla in kroma. Steklo je bilo včasih jedkano, emajlirano, belo ali celo barvno.

Vir: Pinterest
Vir: stylebyemilyhenderson.com
Vir: Lonny.com
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Lonny.com
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Lonny.com
Vir: Lonny.com
Vir: Pinterest
Vir: Lonny.com
Vir: Lonny.com
Vir: Lonny.com
Vir: Lonny.com
Vir: Lonny.com
Vir: Lonny.com
Vir: Lonny.com
Vir: Lonny.com
Vir: Lonny.com
Vir: Lonny.com