Industrijski stil, danes zelo prepoznaven slog v notranjem oblikovanju, naj bi se prvič pojavil v začetku dvajsetega stoletja. Zahodnoevropske tovarne so se zaprle in preselile svoje dejavnosti v države z nizkimi stroški, industrijski prostori pa so ostali prazni in zapuščeni. Ker so mesta postajala vse večja, na pohodu pa je bila tudi globalizacija, je začelo primanjkovati bivalne površine. Ko so ljudje ugotovili, da so stare tovarne, t. i. lofti in skladišča primerna za bivanje, so začeli s spreminjanjem teh objektov v domove.

Za industrijski stil je značilno predvsem drzno izpostavljanje elementov, kot so cevi in gole betonske stene, ki jih želijo drugi stili skriti. Elementi, ki predstavljajo strukturo prostora, so izpostavljeni kot razstavni eksponati in ustvarjajo izgled nedokončanega, a kljub temu harmoničnega videza. Zelo pogosto ga vidimo pri komercialnih objektih, kot so trgovine in lokali ter pri loftih, ki se zaenkrat pogosteje pojavljajo v tujini.

Kljub temu, da se je industrijski stil rodil iz potrebe po ustvarjanju urbanih bivalnih prostorov iz starih ali zapuščenih skladišč, tovarn ali celo hlevov, je ta slog izjemno iznajdljiv. Namreč, surovo združuje s finim, minimalističen in moderen koncept pa z vintage slogom in klasiko. Moderni industrijski dizajn je osvojil tudi koncept odprtih prostorov in ga postavil na nov nivo.

Opremljanje doma v industrijskem stilu je načeloma usmerjeno v minimalizem, vendar nam hkrati pušča veliko prostora za ustvarjanje vizualnega interesa ali celo vizualne drame. Le-to lahko ustvarimo s kontrastom visoko-sijajnih kovinskih površin in rustikalnim ali vintage izgledom pohištva. Zanimivo vizualno dimenzijo dodajo tudi goli tramovi, vidni prezračevalni kanali in cevi. Forma in funkcija sta enako pomembna.

Tipični elementi industrijskega stila

Grobe, opečnate stene

Betonska ali lesena tla

Velika, jeklena okna s številnimi, steklodeljivimi križi

Odprt tloris

Temno pohištvo

Minimalna dekoracija prostora

Luči v industrijskem slogu

Preproste jeklene stopnice in ograje

Vidne cevi, tramovi in ​​jaški

… so najbolj prepoznavna značilnost industrijskega sloga. Goli in izpostavljeni strukturni elementi, ki jih pri drugih slogih vestno zakrivamo, so ena izmed najbolj drznih potez v svetu notranjega oblikovanja. Industrijski dizajn se je uprl klasični arhitekturi in hkrati ohranil osnovni koncept udobja.

Kombinacija lesa in kovine

Prepletanje tekstur naravnega lesa ter gladke in svetleče kovine je priljubljena kombinacija industrijskega stila. Element kovine lahko vnesemo tudi z visoko sijajnimi jeklenimi ali kromiranimi dodatki v kuhinji ali pri lučeh.

Tople barve za ravnovesje

Pri izbiri barv prevladujejo topli, nevtralni toni, prostori pa so praviloma veliki, z visokimi stropovi in odprti. Zemeljske ali celo oranžne barve pomagajo ustvariti toplino v prostorih, v katerih sicer prevladuje hlad kovinskih cevi in prezračevalnih sistemov. Zelo pogosto uporabljena barva je tudi siva, ki v tem slogu deluje odlično.

Stene

Veliko loftov in starih tovarn, ki jih ljudje opremijo v slogu industrijskega oblikovanja, ima stene iz vidne opeke ali betona, ki običajno postanejo prepoznavna značilnost stanovanja.

Tla

Za ohranjanje pristnosti industrijskega sloga lahko izberemo polirana betonska tla. Ne le, da se odlično vključujejo v celoten videz, prav tako so tudi ekonomična izbira in odlična za vzdrževanje. Videza ne bodo zmotile groba tekstura, nepopolnosti, zaplate ali lise. Za večji kontrast izberite lesena ali kamnita tla, ki bodo poskrbela za dodaten občutek vizualne toplote.

Osvetlitev

Iskanje luči v industrijskem slogu je lahko zahtevno, vendar je danes na voljo že veliko opcij. Talne svetilke, viseče stropne luči in reflektorji poskrbijo za ustvarjanje toplega ambientalnega vzdušja. Pogosta izbira so luči s kovinskim ogrodjem ali obrabljenim videzom, s katerimi lahko ustvarimo rustikalen videz.

Rastline

Uporaba rastlin industrijskemu dizajnu doda potrebno toplino, odlično pa se k temu slogu podajo velike rastline, ki so sorazmerne z velikostjo prostora, lofta ali nekdanje tovarne.

Vir: Pinterest