Nazadnje posodobljeno:

Očarljive zajtrkovalnice in jedilni koti

Kategorije Interior design, Kuhinja

Zajtrkovalnica, jedilna miza, jedilni kotiček, … ne glede na to, kako poimenujete kotiček v kuhinji, kjer verjetno najbolj pogosto svojim otrokom postrežete s kosmiči ali pa spijete kavo s partnerjem, je lahko ta z malo truda in nekaj premišljenimi oblikovalskimi potezami izjemno lep del vaše kuhinje. Posamezniki z večjimi kvadraturami in ločenimi jedilnicami bodo v jedilnem kotičku uživali v bolj sproščenih in hitrih prigrizkih, tisti brez jedilnice pa lahko optimizirajo jedilni kot na način, da bo priročen in uporaben za celo družino.

Harmoničen videz ali center pozornosti?

Jedilni kotiček nam ponuja veliko oblikovalskih možnosti in pogosto ga oblikovalci uporabijo za vizualni poudarek v kuhinji. V primeru, da ste bolj zadržani z barvami, se lahko odločite za nevtralne odtenke ali pa si za vizualne poudarke izberite eno barvo in nato uporabite različne odtenke te barve. Če pa želite tudi iz najmanjšega prostora izkoristiti čim več v vizualnem smislu, se lahko odločite za drznejše kontraste dveh ali treh barv in uporabite tudi vzorec (ali dva).

Izbira oblike mize

Obliko mize prilagodite prostoru, ki ga imate na voljo za jedilni kot. V bolj podolgovat prostor umestite pravokotno mizo, v kvadratnih predelih pa bosta dobro funkcionirali tako kvadratna kot okrogla miza.

Priporočila za majhne kuhinje

  • Če imate na voljo majhen predel, vam bo najbolje služila okrogla miza, saj je gibanje okrog nje lažje kot pri mizi, ki ima ostre kote.
  • Namesto mize z nogami izberite tisto z enojnim podnožjem, ki stoji na sredinskem piadestalu.
  • Za udobno sedenje in vstajanje potrebujete vsaj 80 centimetrov razdalje do stene ali kakšne druge ovire.
  • Mize, ki se lahko raztegnejo na večjo površino, so zelo priročne, če potrebujete večjo mizo le občasno, na primer za goste.
  • Prostor boste najbolje izkoristili s klopmi, ki so narejene po meri. Hkrati vam lahko nudijo tudi dodaten prostor za shranjevanje, s čimer boste vašo kuhinjo lažje ohranjali urejeno.

Galerija fotografij, okrasne tapete in zavese

Jedilni del lahko vizualno ločite in ustvarite občutek samostojne jedilnice s stensko galerijo fotografij, slik, makramejev, visečih rož, okrasnih polic in podobno. Uporabite lahko tudi drugo barvo stene, okrasne tapete ali na primer umetniško keramiko z vašega potovanja v mediteranske dežele sonca. Če imate v tem predelu okno, namenite nekaj truda tudi izbiri zaves.

Dekorativna osvetlitev

Izstopajoča luč je verjetno ena izmed najbolj pomembnih oblikovalskih »zapovedi« za jedilni kotiček. Luči so najbolj enostaven in preprost način, s katerim bo ta del zaživel in izstopal. Lestenec ali izbrane luči naj bi »zasedale« ¾ širine mize.

Stoli so priložnost za kreativnost

Jedilni kot lahko »oblikujemo« že z izbiro stolov. Stil, barva, oblika in material so lastnosti, ki jim pri izbiri namenimo več pozornosti, saj bodo stoli, skupaj z mizo, ustvarili stilski pečat. Z izbiro drznejše barve bomo ustvarili kontrast s preostalo zasnovo kuhinje, ali pa nadaljevali umirjeno paleto z nevtralnejšimi, zemeljskimi toni. Stole v podeželskem stilu pa preprosto nadgradite z dekorativnimi blazinami za sedenje.

Tkanine

Z izbiro tkanine na stolih ali klopeh, morda tudi na dekorativnih blazinah, če jih imate na klopi, lahko izbirate, kakšno bo vzdušje, udobje in tudi funkcionalnost jedilnega kota. Upoštevajte svoj stil ter vaš način življenja – če imate majhne otroke in psa, se raje kot za drago, elegantno blago odločite za bolj pralno in na madeže odporno različico. Izberite prevleke za blazine na stolih ali klopeh, ki se lahko odstranijo, operejo ali zamenjajo.