Nazadnje posodobljeno:

Mediteranski stil: italijanski, španski, grški

Kategorije Dnevna soba, Interior design, Kuhinja, Navdih, Spalnica

Mediteranski stil predstavlja preprosto in romantično estetiko južnoevropskih držav. Svetli in topli toni, uporaba naravnih materialov, kot so keramika, les, kovano železo in bombaž, so povezani z drznostjo, preprostostjo in udobnostjo. Če želite svoje stanovanje napolniti s sončno romanco Španije, obilico toplih barv Italije in morsko svežino Grčije, bo dekoracija v mediteranskem slogu zagotovo utelešenje vsega tega. Ključ pri poustvarjanju atmosfere tega stila je pravilna izbira barv sten, tal, pohištva in tekstilij. Navdih lahko iščete v odtenkih modre, turkizne, barve sivke, rdeče, roza ter v globokih rumenih in sončnih tonih. Zaključki, pohištvo in dodatki naj bodo iz naravnih in originalnih materialov, kot so les, kovano železo, steklo in kamen. Njihove naravno hladne tone zmehčamo z barvitimi preprogami, blazinami in posteljnino.

Zgodovina mediteranskega stila

Mediteranski interierji kot jih poznamo danes, temeljijo na t. i. arhitekturnem stilu Mediterranean Revival. Ta želi ustvariti interier z videzom in občutkom luksuzne mediteranske vile. Popularizacija stila se je začela v 20-ih letih prejšnjega stoletja, ko je kulturna obsedenost z bogastvom in ležernostjo vodila do hitrega razvoja obalnih resortov.

V svojem izvirniku se je stil uporabljal le za javne objekte, na primer za hotele. Sčasoma pa so nekateri arhitekti v njem prepoznali zračno in lahkotno razporeditev, ki se je dobro ujela s klimo obale. Danes stil ostaja izjemno priljubljen v obmorskih lokacijah.

http://www.bostoncondoloft.com

Izvor mediteranskega stila

Domovi, ki oživljajo mediteranski stil, si sposojajo navdih iz različnih kultur v tej geografski regiji. Poznamo italijanski, španski, grški in moderni mediteranski stil kot sodobno različico izvornih tradicionalnih slogov.

Italijanski mediteranski stil

Interierji v slogu italijanske renesanse si del svojega navdiha sposojajo iz 16. stoletja. To lahko vidimo v njihovem velikem obsegu kot tudi pri arhitekturnih detajlih, kot so stebri in zaokroženi oboki. Šarm tega stila je v temnih tleh, bogatem in stabilnem pohištvu ter lesenih tramovih. Izmed vseh stilov mediteranskih domov so interierji v slogu italijanske renesanse najbolj okrašeni.

Španski kolonialni Revival

Domovi v španskem Revivalu temljijo na arhitekturi, ki so jo španski kolonisti prinesli v Ameriko v 16. stoletju. To arhitekturno gibanje je bilo še posebej popularno v toplejših predelih z obalo, kot sta Kalifornija in Florida. Interierji v slogu španske revitalizacije so bolj preprosti od drugih mediteranskih različic. Poosebljajo ga čistejše linije in nižje nameščena strešna obroba, ki deluje debelejše in težje.

Grški mediteranski stil

Interierje z grškim pridihom prepoznamo po barvah morja, globokih modrih in turkiznih tonih. Morsko barvno paleto pogosto dopolnjujeta bel omet in svetla tla. Stene so najbolj pogosto v beli barvi, krasijo pa jih avtentični grški motivi, ki jih najdemo tudi na posteljnini.

Moderni mediteranski stil

Moderni domovi v mediteranskem stilu lahko izhajajo iz španskega, italijanskega ali grškega dizajna, poudarek pa je na obmorskem življenju. Ti interierji združujejo estetiko tradicionalnih mediteranskih domov in udobje modernega bivanja, kot ga poznamo danes. Modern mediteranski stil prepoznamo po odprtih tlorisih, velikih kuhinjah in terasah ali verandah, ki omogočajo druženje na zraku.

Vir: http://www.pufikhomes.com

Interier je navdihnjen z značilnostmi mediterana, obenem pa se drži načel prostornosti, zračnosti in uporabe naravnih materialov. Vizualni interes doseže s kombinacijo rustikalnih elementov in dotika sofisticiranosti.

Torej, če obožujete življenje na obali in sanjarite o vikendu ali celo hiši na morju, boste s spodnjimi značilnostmi ustvarili prostor, ki ga navdihuje mediteran:

 • značilna mediteranska zunanjost hiše
 • razpotegnjene, simetrične fasade
 • zunanje štukature
 • nizke strehe iz opečne kritine
 • obokana okna in vrata
 • balkoni iz kovanega železa in okenske mreže
 • vrtovi in dvorišča v evropskem stilu
 • značilna notranja oprema
 • pravokotni tloris
 • visoki stropovi
 • veliko lesa in ploščic z vzorci
 • oblikovanje interierja dopušča pretok zraka skozi hišo
 • visoki stropovi

Kuhinja, središče mediteranskega stila

Središče hiše v mediteranskem stilu je zagotovo kuhinja. Prebivalci mediterana so zelo povezani med seboj, velik pomen pa pripisujejo tudi družini. Zato je prostorna kuhinja z veliko jedilno mizo, središče originalnih mediteranskih domov. Kuhinjo lahko poustvarite s kuhinjskimi kabineti v naravnem lesu in keramičnimi ploščicami na steni (te so lahko v mozaiku), steklenimi vložki in kovinskimi detajli. Leseni stoli naj imajo široka naslonjala ali pa elegantne kovinske okvirje in mehka sedišča. Harmonično bodo delovali tudi stoli, oblečeni v bombažno ali laneno karirasto blago. Romantiko in svojstven čar vsekakor doda tudi lesena kredenca z odprtimi frontami, vidnimi policami in dekoracijo v obliki poslikane keramike. Za kuhinjski pult izberite naravni kamen, keramične ploščice ali kombinacijo obojega. K pultu se bo podalo veliko keramično korito.

Vir: http://www.pufikhomes.com

Barve

Vsaka podskupina mediteranskega stila ima svojo značilno barvno shemo. Tako morate vedeti, v katerem mediteranskem stilu opremljate in pri izbiri barv slediti splošnim izhodiščem. Italijanski mediteranski stil najbolj pogosto prepoznamo po zemeljskih barvah, od sive, peščene, do rumene in terakote. Pri grški različici prevladuje kombinacija bele, modre, olivne in svetle terakote. In nenazadnje, če vam je blizu španska različica, izberite paleto modrih, zelenih, belih in rjavih odtenkov. Tu in tam srečamo tudi barve sivke, tople rumene ter odtenke od rjasto rjave do kremasto rumenorjave in bež.

Pohištvo

Ne glede na izvir mediteranskega stila, izberite kose pohištva iz lesa, pri italijanskem stilu pa izberite pohištvo z elegantnimi železnimi poudarki. S tem boste v interier vnesli bogastvo italijanske estetike. Dnevni prostor v mediteranskem stilu poustvarite z nizko sofo, parom stolov, kavno mizo ter knjižnjimi policami ali stojalom. Opremo prostora zaključite s predalnikom, lučmi in visokimi stoli.

Tla

V mediteranskem stilu najdemo veliko feng shui elementa zemlja, ki ga predstavljajo kamen, keramika, glina in podobno. Ne le, da je bil kamen uporabljen zaradi svojega hladilnega učinka, kmalu je postal tudi zaščitni znak tega stila. Za tla uporabite keramične ploščice, naravni kamen, lesene plošče ali laminat z neobdelano površino.

Stene in stropovi

Stene so v tem stilu brez stenskih oblog. Najbolj pogosto so odete v mat barve, najdemo pa tudi prelepe, reliefne motive iz mavca. Strop je zelo pogosto podprt z lesenimi tramovi, ki se ujemajo s podboji vrat in oken. Če smo se odločili za italijanski mediteranski stil, bo celotno oblikovno zgodbo lepo povezal in zaključil lestenec z deli iz kovanega železa.

Dekor

Mediteranski stil opisuje vrsto dekorativnih elementov, kot so bakreni svečniki in luči ter predvsem veliko keramike. Če ste njen ljubitelj, jo lahko vnesete v prostor v obliki keramičnih krožnikov s poslikavami, amforami in cvetličnimi lonci. Toplino dodajte z barvitimi dekorativnimi blazinami, stene, sedežne garniture in druge kose pohištva pa odenite v mehke mat nianse. Pogoste so tudi keramične ploščice in mozaiki, ki jih najdemo na vhodu, pultih, mizah, v kopalnici, na verandah in ogledalih.

AD
AD
AD
AD
Vir: http://www.pufikhomes.com
Vir: http://www.pufikhomes.com
Vir: http://www.pufikhomes.com
Vir: http://www.laceainarie.com
Vir: http://www.staceking.com
Vir: http://www.travelandleisure.com
Vir: http://www.kromerefurbishing.co.uk
Vir: http://www.staceking.com
Vir: http://www.savvyinteriors.com
Vir: http://www.savvyinteriors.com
Vir: Pinterest
Vir: http://www.bostoncondoloft.com
Vir: http://hk.asiatatler.com
Vir: http://https-//staceking.com
Vir: http://www.mimarinteriors.com/
Vir: http://https-//staceking.com
Vir: http://https-//staceking.com
Vir: http://https-//staceking.com
Vir: http://www.kromerefurbishing.co.uk
Vir: http://www.kromerefurbishing.co.uk