Nazadnje posodobljeno:

Uredite si čudovito in funkcionalno kuhinjo

Kategorije Interior design, Kuhinja

Ne pravijo zaman, da je kuhinja središče družinskega dogajanja, saj v njej kuhamo, se prehranjujemo, družimo v ožjem in širšem krogu, včasih pa jo uporabljamo tudi za delo ali domače naloge. Da bi ustvarili kuhinjo, ki ne bo le moderna in lepa, ampak tudi funkcionalna, je potrebno načrtovati postavitev celotnega prostora pred samim opremljanjem. Razmislite, kako bo potekalo gibanje oziroma promet v prostoru, kako bomo uporabljali kuhinjo in kakšna je najbolj optimalna razporeditev gospodinjskih aparatov ter delovnih površin. Pri tem je pomembno premisliti, kakšne so vsakodnevne navade in potrebe vseh družinskih članov ter na podlagi tega poiskati smotrne in priročne rešitve.

Princip delovnega trikotnika za zmanjšanje korakov v kuhinji

Pri načrtovanju razporeditve elementov v kuhinji upoštevajte zakonitosti delovnega trikotnika. Ta vključuje tri najbolj povezane in nujne delovne postaje v vsaki kuhinji: hladilnik, štedilnik in pomivalno korito. Razdalje med delovnimi postajami naj bodo čim krajše, idelano pa naj si sledijo tudi po zaporedju uporabe.

Vir: Mojmojster.net

Delovni trikotnik v kuhinji zajema hladilnik, štedilnik in pomivalno korito, cilj pa je, da so razdalje med temi delovnimi točkami čim krajše, ne glede na tip razporeditve v kuhinji. Tako si olajšamo pripravo obrokov in vse nujne naloge, ki spadajo zraven.

Priročna razporeditev shranjevanja, delovnih površin in elementov v vaši kuhinji

Razmislite o vaših navadah. Če zajtrkujete kosmiče, naj bodo kosmiči in sklede za kosmiče shranjeni blizu mize, na kateri zajtrkujete. Omarica ali police, na katerih hranite krožnike, naj bodo čim bližje pomivalnemu stroju ta pa čim bližje koritu. Desko za rezanje in kruh hranite blizu toasterja, skodelice pa blizu grelnika za vodo in tako dalje.

Vir: Freshome

Upoštevajte prostor za prehode in gibanje

V kuhinji zagotovite dovolj prostora za prehode in ocenite, kje bo potekalo največ prometa. Na primer, pri dvoredni kuhinji naj bo dovolj prostora za gibanje med kuhinjskimi kabineti. Prehod naj bo širok vsaj 1 meter, kjer se kuha pa vsaj 1,2 metra. Ko načrtujete kuhinjo, upoštevajte tudi smeri gibanja v kuhinji, iz in v kuhinjo ter morebiten izhod na vrt ali teraso. Najboljša izbira je tista, ki deluje najbolj naravno, območje s kuhalnikom pa naj ne bo na najbolj prometnem območju.

Barva kuhinjskih omaric naj bo izbrana tudi glede na lego strani neba

Vsaka barva v nas vzbuja določeno čustvo. V pomoč pri načrtovanju si lahko torej zamislite, kako bi se radi počutili v svoji kuhinji, nato pa na podlagi tega izberete barvno paleto, ki vam ustreza. Pri zasnovi kuhinje se vam ponujajo tudi številne možnosti glede tekstur, ki so še posebej dobrodošle v minimalističnih in monokromatskih kuhinjah. Izbira barve kuhinjskih kabinetov je odvisna tudi od količine naravne svetlobe, ki jo kuhinja prejema skozi dan in na kakšen način se ta spreminja. Če so omarice umeščene v temnejšem delu prostora, a nasproti okna ali izhoda na teraso, bo svetla barva kuhinjskih omaric odbijala svetlobo nazaj v prostor in ga s tem vizualno povečala. Kadar kuhinja leži na jugu in prejema veliko količino naravne svetlobe skozi dan, bodo kuhinjski kabineti v srednjih ali temnejših tonih ustvarili bolj domač občutek. Pomemben dejavnik je tudi čas, v katerem se največ zadržujete v kuhinji ter koliko naravne svetlobe prejema kuhinja v tem času.

Kaj pa če si želite bolj “udarno” barvo omaric?

Če želite imeti kuhinjske omarice v živahni in močni barvi, se prepričajte, da res obožujete to barvo in da še nekaj let ne boste prebarvali omaric. Poleg tega naj bodo barve v kuhinji v harmoniji z ostalimi barvami v stanovanju, pri odprtem tlorisu pa celoten prostor načrtujte na podlagi istih temeljev ter stremite k vizualno enotnemu prostoru.

Mat, rahli ali visoki sijaj kuhinjskih omaric?

Stil kuhinje lahko poudarimo tudi z izbiro visokega ali rahlega sijaja omaric oziroma z izbiro mat učinka. Za sodoben, moderen videz so primerni vsi trije učinki, pri bolj tradicionalni kuhinji pa izberite mat ali rahli sijaj.

Vir: Svoya Studio

Visok sijaj kuhinjskih omaric kombinirajte z naravnimi materiali, kot je les na tleh in delovnem pultu, da uravnovesite hladnost in sterilnost visokega sijaja. Dodajte tudi barvo in teksturo s stoli, klopmi ali drugimi elementi, oblečenimi v tekstil.

Hitri, a bistveni nasveti za funkcionalnost kuhinje:

  • Višina delovnih pultov, visečih omaric in višina, na kateri se nahajajo kuhinjski aparati, mora biti prilagojena osebam, ki bodo najbolj pogosto uporabljale kuhinjo za pripravo obrokov in druga opravila.
  • Ob štedilniku ali pečici naj bo vsaj 40 cm kuhinjskega pulta, na katerega lahko odložite vroče ponve, pladnje in posode.
  • Razmislite, na kakšen način in kje boste shranjevali kuhinjske aparate, ki jih uporabljate bolj redko, ali pa jih ne želite imeti na kuhinjskem pultu. Idealna rešitev je, da jih »pospravite« v za to predvidene kuhinjske omarice.
  • Če je vaša kuhinja prostorna, kuhalno ploščo pa imate na kuhinjskem otoku, nanj umestite tudi manjše pomivalno korito. Tako pri kuhanju ne boste hodili čez celo kuhinjo, da bi napolnili lonec z vodo ali da bi pomili manjši kos pribora. Obenem bo lahko v kuhinji pripravljajo jedi več ljudi hkrati.
  • Če potrebujete več prostora za shranjevanje, na primer v majhni kuhinji, načrtujte kuhinjske omarice, ki segajo do samega stropa. Tako boste pridobili več shrambe po vertikalni liniji.
  • Glede na razporeditev omaric, delovnih površin, kuhinjskih aparatov in drugih potreb, kot sta uporaba računalnika ali polnjenje telefona, predvidite razporeditev vtičnic za elektriko.
  • Razmislite o funkcionalnosti omaric. Za shranjevanje posod in krožnikov so pogosto bolj primerni globoki predali kot kuhinjski kabineti.
  • Poleg splošne osvetlitve predvidite tudi točkovno oziroma delovno osvetlitev, ki jo boste potrebovali pri pripravi hrane in drugih opravilih. Za idelano vzdušje ob druženju dodajte tudi ambientalno osvetlitev, kot so spuščene stropne luči nad barskim pultom ali lestenec nad jedilno mizo.
Vir: Becki Owens
Vir: Becki Owens
Vir: La Dolce Vita
Vir: La Dolce Vita
Vir: La Dolce Vita
Vir: La Dolce Vita
Vir: Becki Owens
Vir: Becki Owens
Vir: Becki Owens
Vir: Becki Owens
Vir: Becki Owens
Vir: Becki Owens
Vir: Becki Owens
Vir: Emily Henderson
Vir: Emily Henderson
Vir: www.home-designing.com
Vir: Studio McGee
Vir: www.tabarq3d.com
Vir: Becki Owens
Vir: Becki Owens