Nazadnje posodobljeno:

Očarljiv moderni podeželski stil

Kategorije Dnevna soba, Interior design, Kopalnica, Kuhinja
Moderni podeželski stil

Moderni podeželski stil v nas vzbuja občutke topline, udobja in prijetne domačnosti. Izhaja iz tradicionalnega pristopa k oblikovanju, kar pomeni, da so njegovi proporci in splošna zasnova prijetni našim očem, oblikovalska razmerja pa mnogokrat preizkušena. Sodobna različica prinaša tudi lahkotnost in občutek prostornosti. Interier, ki je oblikovan po načelih modernega podeželskega stila, nam daje občutek, da »diha«, je manj rustikalen in temelji na nevtralni, svetli paleti ter enostavnih, preprostih linijah.

Zanimiva kombinacija rustikalnega in sodobnega

Moderni podeželski stil združuje dekorativne elemente tradicionalnega podeželskega stila s sodobnimi in ponuja kombinacije, kot so kamen ali les v svetlih odtenkih v kombinaciji z jeklom, modernimi lučmi ter z marmornim ali granitnim pultom. Iskanje ravnovesja med rustikalnim in modernim ustvari uravnovešen in prefinjen videz.

Izdelki iz lesa in čiste linije za sodobni podeželski videz

Tudi dekorativni les ali leseni predmeti dodajo toplino in domačnost k udobju podeželske estetike, čiste in gladke linije pa k občutku sodobnosti. Naravni les, ki ni obdelan z lakom, predstavlja odličen dekorativni dodatek k modernemu podeželskemu stilu, še bolj pa ga poudarijo vertikalne ali horizontalne linije.

K odličnemu videzu pripomorejo visoki stropovi, odkrita okna in veliki, odprti prostori. Idealna je tudi povezanost notranjih prostorov z zunanjim vrtom ali teraso. Moderni podeželski stil povezuje naravo in sproščen videz z drobcem elegance in glamurja. S svojim sodobnim pristopom in večjo izčiščenostjo stila se tudi razlikuje od tradicionalnega podeželskega oblikovanja.

Nič več dolgočasnih sten z leseno oblogo»shiplap« in stenski paneli

T. i. »shiplap« je lesena obloga, v katerega so v podeželskem stilu pogosto oblečene stene. Lesene deske so na steno položene vodoravno in ustvarjajo tipičen in prepoznaven videz sproščenosti in udobja. Uporabi se lahko samo na izbrani steni kot dekorativni poudarek.

Tudi paneli, ki pokrijejo tretjino stene in prostoru dodajo strukturo in obliko, so v tem stilu zelo pogosti. Še posebej so primerni za spalnice, jedilnice in hodnike, saj jim podarijo poseben šarm in nevsiljivo eleganco. Uporabijo se lahko tudi v bolj modernih interierjih, še večji vizualni kontrast pa bomo ustvarili, če panele odenemo v barve, kot so svetla sivomodra, svetla žajbljeva zelena ali pa svetlo siva.

Stropni tramovi za več karakterja

V kolikor vaš dom to omogoča, boste največ podeželskega karakterja v prostor vnesli z razkritimi tramovi. Ti dodajo rustikalnost, arhitekturni element in nepremagljiv stil. V poštev pridejo pri večjih prostorih z višjimi stropovi, saj s svojim videzom »skrčijo« sobo in vizualno znižajo strop. V idealnem prostoru pa so tudi odlični za dodatek v obliki impresivnih lestencev – in zmagovalna kombinacija je ustvarjena.

Širok ladijski parket in uporaba elementa kovine

Široke deske na tleh so še en prepoznaven element podeželskega stila. Te so lahko v barvi lesa ali drugih barvah, za več topline pa dodamo še preprogo. Zelo pogosta je uporaba kovin. Te so lahko različnih vrst in zaključkov, priljubljeno pa je tudi mešanje različnih vrst kovin v enem prostoru. Ta princip zahteva nekaj pozornosti in pazljivosti, načeloma pa velja, da uporabite največ 2 do 3 različni kovini. Kovina v zlati barvi bo popestrila prostor in se dobro ujela z mat črno kovino ali pa nerjavečim jeklom. Zlata kovina je čudovita v kombinaciji z lesenimi tramovi.

Lestenci za prepoznaven moderen podeželski stil

Izbira svetil je pomembna pri vsakem stilu in tudi podeželski ni izjema. Zanj so značilni rustikalni lestenci, viseče luči v obliki večjih lantern, pleteni lestenci in moderne različice srednjeveških lestencev. Pri moderni različici podeželskega stila se uporabljajo tudi luči v industrijskem stilu. Da bi dosegli prepoznaven izgled, lestence umestimo v kuhinjo ali dnevni prostor. Značilnost svetil v tem stilu je tudi, da so viseče luči dokaj velike, celo predimenzionirane in hitro ujamejo naše oko, ko stopimo v prostor. Namizne svetilke v tem stilu zamenjajte s stenskimi lučmi, ki so pritjene na vertikalno steno. Ogrodje luči je lahko iz kovine, zelo pogosto je okovje v črni ali zlati barvi.

Tip pohištva in barvna paleta

Vsak kos pohištva, ki ga uporabite naj sledi sodobnejši različici podeželskega stila, kot so oblečene sedežne garniture. Lahko pa kombinirate originalen podeželski kos z modernejšim – npr. leseno podeželsko mizo in sodobne, minimalistčne stole. Lesene mize in stoli so odlična izbira za ta stil, saj tudi v sodobni obliki les še vedno ohranja prijetno domačnost. Udobno pohištvo dopolnjujejo materiali, kot so obnovljen star les in antični predmeti.

Držite se načela, da pri večjih kosih pohištva izberete bolj preproste linije, barve pa naj bodo nevtralne, kot so bela, umazano bela, sivorjava, smetanasta, siva in bež. Dobrodošel je tudi kontrast med belo in črno ter barva lesa.

Dekorativni elementi

Ko opremljate v modernem podeželskem stilu, sledite preprostemu in minimalističnemu načinu dekoracije. Izberite predmete, ki odsevajo toplino in udobje, a ne pretiravajte z njimi. Izognite se preveč okrasnim in vpadljivim predmetom. Držite se ravnih in preprostih linij ter mehkih tkanin ter materialov. Predmeti organskih oblik so odlični, lahko so rahlo nepravilni in tudi kakšen antičen kos, ki ni več popoln, bo idealen. Posebno toplino dodajo tudi ročna dela in organski materiali ter mehke tkanine. Najbolj pogosti materiali so lan, bombaž, juta, les, usnje, železo ter kamen. Barve ostajajo na topli strani lestvice. V kuhinji ne boste zgrešili z marmornim pultom ali njegovo imitacijo, pipami in drugimi inštalacijami v sodobnih, minimalističnih linijah in napravami iz nerjavečega jekla.