Občutki lahkotnosti, zračnosti in prostornosti so pogosto na seznamu želja, ko se lotevamo prenove svojega doma. Velikokrat je potrebno ponovno razmisliti o materialih, barvah in pohištvu, ki so nam bili blizu in poseči po novih principih. Že obstoječim razporeditvam in materialom lahko podarimo novo podobo ali pa jih nadomestimo z bolj primernimi. Veliko lahko storimo tudi pri manjših prostorih, kot so na primer izbira vizualno lažjih in zračnih kosov pohištva ter izbira pohištva, ki je v proporcionalnem razmerju z velikostjo sobe. V manjših stanovanjih lahko poskrbimo za vizualno sprostitev prehodov med okni in vrati, kar ustvari občutek globine ter odprtosti. Ne glede na to, ali se lotevate temeljite prenove, ali pa si želite v svoj dom vnesti le nekaj spomladanske svežine, vam bodo spodnji nasveti v pomoč pri ustvarjanju prijetnega bivanja.

Svetla barvna paleta

Ena izmed najbolj pogostih tehnik za vizualno povečavo prostora je uporaba svetlih barv. Pri tem nismo omejeni le na belo barvo, čeprav ima ta najboljše lastnosti odbijanja svetlobe nazaj v prostor. Stene lahko oblečemo tudi v peščene, kremaste in svetlo sive odtenke. Če imate radi barve, lahko izberete nežne odtenke modre, zelene ali pa kremasto rumene. Za bolj ženstvene odtenke pa sta tu še svetla in nežna barva sivke ter blago pudrasto roza.

Velikost in material pohištva

Kadar imamo na voljo več kvadrature, smo lahko pri izbiri pohištva bolj svobodni, v manjšemu prostoru pa naj bo prvi kriterij primerna velikost pohištva. Mere pohištva naj bodo vedno v sorazmerju z velikostjo sobe, saj tudi majhno pohištvo v večjem prostoru ne deluje proporcionalno. Na manjših kvadraturah bomo občutek prostornosti dosegli s pohištvom, ki je svetlejših in vizualno lažjih barv ter iz bolj zračnih materialov, kot so ratan, pleteni materiali, ali pa s kovinskimi in steklenimi deli. Za manjše prostore lahko izberemo prozorne materiale, kot je akril za stole in mizice ali pa steklo. Njihova prednost je, da prepuščajo svetlobo in ne zapirajo pogleda. Bolj masivno, težko in temnejše pohištvo ima ravno nasproten, prizemljujoč učinek.

Pri tkaninah izberite bombaž, platno in druge gladke materiale z manj teksture namesto volne, usnja in drugih močnejših materialov.

Če imate možnost, za nekaj centimetrov odmaknite pohištvo od sten, kot je na primer kavč. Na ta način boste ustvarili bolj zračen občutek in ustvarili iluzijo, da je na voljo več prostora, kot pa ga je sicer. Seveda pa morate pri tem upoštevati dejanske proporce sobe.

Pomembno je, da interierja ne zasičite s preveliko količino pohištva, tudi, če je to po obliki in velikosti primerno za manjše prostore. Omejite se na pohištvo, ki ga zares potrebujete.

Dodatki in dekorativa – manj je več

Vizualno svetli in »lahki« prostori niso nasičeni z dodatki in različnimi barvami. Odločite se za glavni poudarek oziroma vizualno točko pozornosti, preostali del prostora pa obdržite v nevpadljivem slogu. Oko se bo tako spočilo, saj ne bo prezaposleno s številnimi vizualnimi dražljaji. Izberete lahko večji dekorativni predmet ali nekaj manjših vizualnih poudarkov, izognite pa se kopičenju številnih okraskov, spominkov in predmetov.

Podobno lahko storite z umetniškimi deli. Izberite eno (večjo) sliko, plakat, ki je dovolj nevtralen in ima enostaven motiv. S tem, ko bo slika pritegnila naše oko, ostala dekorativa v prostoru pa bo minimalna, bo prostor deloval bolj odprto. Za še večji učinek lahko umetniško delo osvetlite z usmerjenim virom svetlobe.

Osvetlite temne kote

Prostor bo vizualno zadihal, če bo enakomerno osvetljen, brez temnih predelov ali kotov. V sobo dodajte več svetlobnih virov, ki so lahko ambientalni ali pa namenski, na primer lučka za branje. Odlične so tudi enakomerno in strateško razporejene stropne led lučke, ki osvetlijo cel prostor. Kadar imamo posebno teksturo na steni ali pa umetniška dela, jih lahko z usmerjeno osvetlitvijo še bolj poudarimo. Z več svetlobe bo prostor deloval bolj odprt in večji, saj bomo k kvadraturi navidez dodali prej neosvetlene dele prostora.

Odprite prehode

Če bi radi ustvarili občutek odprtosti in prehodnosti, pohištva ne postavljajte na hodnike, prehode in pod okna. Vizualno prosti prehodi med okni in vrati ustvarijo občutek globine in odprtosti. Pri bolj intenzivnih prenovah lahko odstranite tudi nepotrebne stene, če to gradnja dopušča.

Vgradne omare za več minimalizma

Če imate veliko kabinetov in predalnikov, jih zamenjajte za dobro načrtovane in vizualno nevsiljive vgradne omare. Prostorski izkoristek vgradnih omar je večji od posameznih omaric, prav tako pa se zlijejo s prostorom, kadar so narejene dobro in po meri. Za še dodaten učinek na omari uporabite podobno barvo kot na stenah, saj se bo vgradna omara tako vizualno povezala in zlila s prostorom. Nasprotno, s kontrastnimi barvami vizualno presekamo in obtežimo prostor.

Ne zaustavite vira naravne svetlobe s težkimi zavesami

Na okna namestite zavese, ki so lahke in prosojne. Idealna je bela barva ter vsi svetli, nežnejši odtenki. Pri materialu je pomembno, da je redko tkan in da ne zaustavlja toka naravne svetlobe, saj želimo, da v prostor pronica čim več dnevne svetlobe.

Odprite prostor z ogledalom

Ogledala odlično odbijajo svetlobo in ustvarjajo iluzijo večjega prostora. Ogledalo namestite nasproti okna, da bo odsevalo svetlobo nazaj v prostor, lahko pa ga obesite tudi na daljšo steno in tako vizualno popravite prostor, ki je neenakomerno dolg v primerjavi z njegovo širino.

Zmanjšajte vizualno gnečo

Sem spadajo močni in kontrastni vzorci, težke tkanine, barve, temno in robustno pohištvo, predvsem pa večja količina stvari, predmetov, … Zato premislite o omarah, kamor lahko pospravite vse, kar potrebujete. Površine v prostoru pa naj ostanejo čim bolj proste za uporabo. Podobno velja pri uporabi vzorcev. Preveč vzorcev bo sobo obtežilo, en preprost vzorec v kombinaciji z umirjeno barvno paleto pa bo poskrbel za več dimenzije in globine.

Barva tal je pomembna

Velik del prostora zavzemajo tudi tla, zato je pomembno, da razmišljamo tudi o njih, kadar želimo ustvariti lahkoten občutek. Najbolj preprosta in učinkovita rešitev so tla v beli barvi. Podoben učinek boste dosegli tudi s svetlejšim lesom in laminatom ali pa svetlo preprogo. Ploščice in vinil lahko omehčate z mehkejšo ter svetlejšo preprogo, ta pa naj ne vsebuje močnih vzorcev. Najboljša izbira so bele, kremaste in pastelne barve preprog.

Vir: cocokelley.com
Vir: domino.com
Vir: franceandson.com
Vir: homebnc.com
Vir: houseandhome.com
Vir: www.chrislovesjulia.com
Vir: decoholic.org
Vir: young-house-love
Vir: young-house-love
Vir: young-house-love
Vir: young-house-love
Vir: young-house-love
Vir: young-house-love
Vir: the-inspired-room
Vir: stylebyemilyhenderson.com
Vir: sandandsisal.com
Vir: kathykuohome.com
Vir: armadillo-co.com
Vir: ruemag.com