Nazadnje posodobljeno:

Kako očistiti zunanje blazine in vrtno pohištvo?

Kategorije Interior design

Poleti veliko časa preživimo na terasi ali vrtu. Svež vetrič, prijetna senca in poletno sonce poskrbijo za sprostitev in upočasnitev tempa. Ob dolgotrajni izpostavitvi vrtne garniture vremenskim vplivom, nočni vlagi ter umazaniji pa je potrebno blazine tudi ustrezno čistiti in vzdrževati. Ob poletni uporabi se zunanji tekstil, kot so blazine ter preproga navzamejo umazanije, zaradi vlage pa se pogosto razvije tudi plesen, ki jo prepoznamo po zelenkastem tenu. Da bi ohranili življenjsko dobo zunanjega tekstila in naše vrtne opreme, jo po zaključeni sezoni dobro očistimo.

V zadnjih letih so postale verande in terase izjemno stiliziran prostor s premišljenimi rešitvami, barvnimi paletami in dekorativnimi poudarki. Na voljo so tudi materiali, ki so bolj odporni na vodo in umazanijo, in jih lahko uporabljamo tudi zunaj. En izmed takšnih elementov je preproga, ki je morda skeptično ne bi namestili na terasi, a ima skoraj nujno vlogo pri ustvarjanju povezanega in kohezivnega videza. Poleg primerov čudovitih teras bomo tako spregovorili tudi o materialu zunanjih preprog in njihovemu čiščenju.

Čiščenje prevlek za blazine

Pri zunanjih blazinah, ki se uporabljajo skozi večino leta, se je težko izogniti umazaniji in plesni, še posebej, če jih pustimo zunaj skozi celo leto. Da bi jih očistili, snemite prevleke z blazin in jih namočite z detergentom preden jih operete. Če so prevleke svetlejših odtenkov, dodajte belilno sredstvo ali Boraks. V primeru, da se prevleke ne snamejo z blazin, ustvarite mešanico detegenta in Boraksa ter z gobico očistite madeže na blazini. Blazine lahko zaščitite s sprejem kot je Scotchgard, ki pomaga preprečevati nabiranje vlage in umazanije.

Rešitev pred nevihtami in pozno poletno vlago

Polnila za blazine so najbolj na udaru zaradi vlage, naj bo to ponoči, ko se poletje preveša v jesen ali pa zaradi pogostih poletnih ploh. Rešitev je v vrečkah za smeti – v njih vstavite polnila za blazine, čez njih pa prevleke. Tako boste preprečili razrast plesni, tudi če vam ne bo vsakič uspelo umakniti blazin z dežja. Na voljo so tudi vodotesne prevleke, s katerimi pokrijemo celotno vrtno pohištvo in ga zaščitimo pred vremenskimi vplivi.

Čiščenje zunanjih preprog

Tudi preproge lahko hitro dobijo zelenkast ten zaradi plesni. Odlična rešitev so visokotlačni čistilniki, s katerimi boste s pomočjo vode pod pritiskom očistili prah, umazanijo in morebitno zeleno plesen. Če nimate visokotlačnega čistilca, preverite, ali si ga lahko sposodite za enkratno uporabo pri ponudnikih hobby programov, sicer pa lahko očistite preprogo tudi s pomočjo sode bikarbone, močne krtače in cevjo za vrt. Najprej namočite preprogo z vodo, potresite s sodo bikarbono, še posebej po madežih, in skrtačite preprogo v smeri vlaken, da preprečite trganje. Na koncu preprogo dobro splaknite s pomočjo cevi za vodo in obesite, da se lahko posuši.

Izberite preproge iz polipropilena

Preproge iz polipropilena so najbolj primerne za zunanjo uporabo, saj je polipropilen odporen na vodo in visoko vlažnost, ne bo zbledel zaradi sonca in ne vpija umazanije. Poleg tega je polipropilen sintetični material in se vanj ne bodo naselile žuželke. Je odporen na obrabo, zato se ga pogosto uporablja pri področjih z visokim prometom.

Zunanja svetila

Izbira luči je pomembna pri ustvarjanju prijetnega vzdušja na terasi, ki pride do izraza predvsem zvečer. Izberite svetila, ki so namenjena zunanji uporabi. Na voljo je že veliko solarnih in led lantern različnih oblik in stilov, led bakel ter visečih lučk, ki jih lahko obesimo pod streho, na ograje ali drevesa.