Večno lepoto kalifornijskega stila navdihuje izvirna istoimenska pokrajina morja in obale, ki v notranje prostore vnaša lepoto Kalifornije. Belina morskih skal, bogati toni modrega oceana, medeno obarvan les ter teksture, ki jih najdemo v tej obalni pokrajini, so vplivale na razvoj elegantne in sproščene estetike. Naravne teksture dopolnjujejo tudi zemeljski toni, ki poskrbijo za umirjeno celoto.  Kalifornijski stil v vsakodnevno življenje prinaša sproščenost in prostor, ki diha. Ne vsebuje preveč dekoracij in podrobnosti, saj toplino doma ustvari z veliko lesa, sisala, pletenih luči in košar. Še vedno ohranja nekaj elementov klasičnega stila in veliko čistih linij, zaradi česar ostaja priljubljen skozi leta. Od bolj dekorativnega obmorskega stila ga loči ljubezen do minimalizma, saj ni preveč okrašen in ohranja občutek nenasičenosti.

Čiste, preproste in moderne linije poskrbijo za občutek sproščenega luksuza, mešanica toplih ter hladnih barv pa za neminljivo privlačnost in uravnoteženost tega stila.

Značilni elementi

Kalifornijski stil je sofisticiran, sproščen in hkrati vsakdanji. Osnovo predstavljajo stene v kremasto beli barvi s toplim podtonom, sedežne garniture v nevtralnih tonih, elementi v naravnem lesu in organske teksture uporabljenih materialov. Pogosti so odtenki kraljeve in morsko modre, čiste bele barve, skupaj z mnogimi naravnimi elementi in teksturami, kot so les, lan juta in ratan.

Zelo značilni so leseni stropni tramovi, lesena tla, teksturirane tkanine, kot so lan, kašmir, volna alapake ter pridušeni toni, svetel les, kot je hrast. Pristen videz ustvarijo mavčne stene in arhitekturne značilnosti, kot so velika okna, zunanja terasa ter povezanost notranjih in zunanjih prostorov. Okna so velika in prepuščajo svetlobo v prostor ter omogočajo pogled na okolico.

Topli odtenki naravnega, neobdelanega lesa v kombinaciji z belimi stenami

Sproščen kalifornijski stil ustvarijo svetli in srednje svetli odtenki lesa. Zelo sproščen interier ustvari obilica lesa, naj bodo to stropni tramovi, kabineti ali omare. Kalifornijski stil v vaš dom prinese regeneracijo in sprostitev.

Igra toplih nevtralnih tonov in hladnih barv

Harmoničnost in uravnoteženost tega stila izhajata iz kombinacije toplih in hladnih tonov. Osnova je pogosto sestavljena iz neštetih nevtralnih zemeljskih tonov, v katere so najpogosteje oblečeni kavči in sedežne garniture ter pohištvo z lesenimi deli. Poleg dodajte konjak barvo ter rjasto oranžno, sivozelene tone žajblja, morsko modre, temno sive, bež tone ter tudi črne in bele. V kolikor bo vaša osnova iz nevtralnih barv, boste lahko dodali tudi vse naštete barve. En izmed načinov je, da izberete preprogo, ki vsebuje zgoraj naštete odtenke, nato pa dodajate posamezne odtenke z dekorativnimi blazinami, dekorjem in drugimi dodatki.

Organski materiali

Veliko je naravnih in organskih materialov, ki dajejo vtis sproščenosti, kot so bambus, rustikalen les, lan, ratan. Vizualne značilnosti, kot so morski vozli in vrvi, ki spominjajo na valovanje morja, lahko v prostor vnesete tudi skozi umetniške slike ali posterje, s pohištvom iz ratana, ali pa skozi teksture in barve, ki spominjajo na Pacifik.

Vpliv mediterana in španske arhitekture

K stilu lahko dodate tudi španski navdih, in sicer z oboki, mavčnimi oblogami na stenah in z mavcem obloženim kaminom. K tej značilni in prepoznavni arhitekturi se lepo poda minimalistično sodobno pohištvo z zaobljenimi krivuljami.

Vintage dekor

Med dekorjem najdemo nostalgične keramične izdelke vintage videza, rustikalne pladnje iz lesa, medenino, izdelke iz marmorja ter posušeno cvetje.

Čiste, preproste in moderne linije poskrbijo za občutek sproščenega luksuza, mešanica toplih ter hladnih barv pa za neminljivo privlačnost in uravnoteženost tega stila.

navdih kalifornije