Benjamin Moore, ponudnik barv za notranje in zunanje prostore, je napovedal barvne trende za leto 2019. Barva, ki naj bi prevladovala v letu, ki prihaja je »Metropolitan AF-690«.

Sofisticirana, nežna in elegantna siva deluje harmonično, pomirjujoče in uravnovešeno.

Ali se bo napoved uresničila bomo videli kmalu, kljub temu pa si moramo priznati, da je siva barva v notranjem oblikovanju izjemno priljubljena, ne le kot nevtralna osnova, temveč tudi kot glavna barva izbranih kosov pohištva.

Siva barva v zadnjem desetletju predstavlja stalnico v notranjem oblikovanju in je ena izmed najpogosteje izbranih nevtralnih barvnih osnov. Je namreč izjemno vsestranska, najdemo jo v različnih stilih, odtenkih ter kombinacijah, hkrati pa je vedno prefinjena. Njena raznolikost nam omogoča ustvarjanje drugačnega razpoloženja v vsakem prostoru, to pa dosežemo z različnimi kombinacijami, izbiro odtenkov in podtonov. Je popolna nevtralna osnova, ki jo lahko nadgradimo s skorajda vsemi barvnimi kombinacijami in slogi, od nežnih in sočutnih do bolj strastnih in močnih interierjev. Njeno priljubljenost pa povezujejo tudi s porastom trenda skandinavskega stila.

Barvna kompatibilnost sive

Siva barva je odlična v dopolnjevanju bolj drznih kot tudi bolj mehkih tonov. Je popoln kontrast in element prizemljitve živahnejšim barvam, kot sta opečnato oranžna in rdeča, gorčično rumena, turkizno modra in smaragdno zelena. Temni interijerji z elementom temno modre ali vinske barve se odlično podajo svetlo sivim odtenkom. Sivo lahko uporabimo kot barvo poudarka v katerikoli sobi v njeni najtemnejši različici, na primer antracit ali pa barva oglja.

Poudarimo jo s teksturo in plastenjem, s čimer bo njena neinvazivnost in umirjenost prišla še bolj do izraza. V različnih slogih notranjega oblikovanja najdemo številne sive kamnine, od industrijskega betona do razkošnega marmorja, ki se lahko uporabijo na velikih površinah, kot so tla in ploščice ali pa pri manjših elementih, kot so okrasni lonci za rože in namizni pribor.

Siva pogosto nosi subtilne note drugih odtenkov, zato je vsak siv odtenek drugačen. Hladni odtenki imajo pogosto v sebi moder ali zelen podton in so odličen kontrast svetlemu lesu ali temnim barvnim tonom. Pogosto uporabljena nota je tudi toplejša vijolična.

Tokrat je Benjamin Moore, proizvajalec barv, poleg sive barve Metropolitan predstavil tudi barvno paleto, ki dopolnjuje glavno nevtralno barvo. Paleta odtenkov nudi kombinacijo nevtralnih barv z bogatimi modrimi in zelenimi odtenki, ki dopolnjujejo izbran siv odtenek. Različne kombinacije tako omogočajo ustvarjanje nevtralne in nežne palete ali pa bolj drzen interier. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj “metropolitansko sivih” interierjev, ki so na nek način s svojo brezčasno sivo postali že klasika sodobnega notranjega opremljanja.

Vir: Benjamin Moore

Vir: Prismpub.com

Vir: Prismpub.com

Vir: Elledecor.com

Vir: Mycolorize.com

Vir: Cocolapinedesign.com

Vir: Cocolapinedesign.com

Vir: LarkandLinen

Vir: LuxPad

Vir: LuxPad