Nazadnje posodobljeno:

Inovativne delovne mize za majhne prostore

Kategorije Dnevna soba, Interior design, Navdih
Vir: apartmenttherapy.com

V trenutni situaciji nas veliko dela od doma, nekateri v copatih in udobnih oblačilih, spet drugi pa v kaosu med službo, poučevanjem otrok in skrbjo za pripravo obrokov. Ne glede na situacijo, v kateri ste se znašli, za delo od doma potrebujete vsaj osnovne potrebščine in izpolnjene pogoje, da bi bilo delo čim bolj učinkovito in tudi prijetno.

Za vse tiste, ki nimate domače pisarne, delovnega kabineta ali pa se soočate s pomanjkanjem prostora, pa smo izbrskali tudi zelo domiselne rešitve, ki vam bodo prihranile kakšen m² in omogočile delovni kotiček v skorajda vsakem tlorisu.

Osvetlitev delovne površine

Preden vzpostavite domačo delovno pisarno ali kotiček, preverite, ali imate vse, kar potrebujete za udobno, funkcionalno in tudi stroškovno učinkovito delo od doma. Načrtujte vnaprej in preverite, kakšni so temperaturni in svetlobni pogoji v prostoru, ki ste si ga izbrali za delo. Če imate na voljo okno, imate srečo, a poskrbite za senčila ali zavese, s katerimi boste lahko regulirali morebitno (pre)močno svetlobo. V nasprotnem primeru, ko v prostoru ni okna, ali pa je naravne svetlobe malo, poskrbite, da bosta na voljo vsaj dva vira umetne svetlobe, prvi ambientalni (splošna osvetljava) in drugi namenski oziroma delovni, torej namizna svetilka.

Kakovost zraka in delovna temperatura

Prostor redno zračite in si dovolite dotok kisika tudi med samim delom. Ta vas bo zbistril in vam dal novo energijo. Seveda poskrbite tudi, da bo temperatura v sobi takšna, kot vam usteza. Po priporočilih naj bi bila temperatura v delovnem okolju okoli 22 stopinj Celzija, variira pa lahko med 20 in 28 stopinjami, odvisno od vaših osebnih preferenc. Če je le možno, se izognite prepihu ali neposredni izpostavljenosti hrupu ter klimatskim napravam.

Tehnična oprema, pisarniški stol, višina mize

Preverite, ali vam domače okolje nudi vso tehnično podporo, ki jo potrebujete. Ali imate na voljo dovolj vtičnic, internetno povezavo, prostor za tiskalnik in morebitne druge potrebščine, kot so pisala, zvezki, mape? Vam vaša delovna površina omogoča dovolj prostora, potrebujete predalnike, ali pa bi vam koristila vsaj kakšna dekorativna škatla ali košara, v katero lahko pospravite vse potrebno?

Vir: rhythmofthehome.com

Premično mizico na kolesih lahko hitro premikamo iz prostora v prostor in jo uporabljamo za različne namene.

Če imate možnost, poskrbite tudi za pisarniški stol in ustrezno konfiguracijo ter razmerja med višino mize, ekranom in višino stola glede na vašo višino. V primeru, da nimate pisarniškega stola, lahko v bolj udoben stol za sedenje spremenite tudi vaš kuhinjski stol, in sicer z ortopedskimi blazinami za sedenje, ki prerazporejajo težo in nudijo boljšo podporo naši hrbtenici.

V času epidemije je izjemno pomembna tudi redna dezinfekcija površin, ki jih pogosto uporabljamo. Kako pravilno in učinkovito dezinficirati delovno površino, mobitel, miško in podobno, si lahko preberete tukaj.

Delovna miza ali delovna površina

Pomemben kos pohištva je zagotovo delovna miza oziroma delovna površina. Ne glede na to, ali je delo od doma vaša dolgoročna praksa ali le začasna, naj bo ta dovolj velika, da vam omogoča dovolj udobno delo, vse dodatne lastnosti, kot so predali, pa so prednost. Seveda to žal ni vedno mogoče, zato smo pobrskali za rešitvami, ki na inovativen način izkoriščajo tudi manjši prostor in omogočajo namestitev delovne površine skorajda v vsak kotiček ali ob steno, ki je omejena s prostorom.

Vir: Ikea

DOMISELNE REŠITVE ZA MAJHNE PROSTORE

Danes je na voljo že kar nekaj alternativ običajni pisarniški mizi. Večinoma so to provizorične delovne površine, ki so pritrjene le na steno, so brez nog, ali pa jih lahko v času neuporabe celo zložimo »ob steno«. Kar nekaj teh različic je na voljo na Amazonu, z nekaj spretnosti pa lahko tovrstno delovno mizico izdelamo celo sami.

Provizorična “mizica”, ki skrije radiator, hkrati funkcionira kot polica ter kot delovna površina po potrebi. Ikea.

»Lebdeče mize«

t. i. lebdeče mize ali predali (»floating drawers) nam omogočajo prihranek prostora, ker nimajo nog, mize pa so običajno manjših dimenzij. Različica s predali bo estetsko skrila najbolj nujne pisarniške potrebščine, pri montaži pa upoštevajte višino oseb, ki bodo uporabljale mizo. Če se višina dveh oseb zelo razlikuje, se odločite za kompromis in izberite povprečno višino.

Vir: squareinchhome.comhttp://squareinchhome.com
t. i. “floating desk”
Vir: Amazon.co.uk

Kotne »lebdeče« mizice

Pri lebdečih mizah se lahko odločite tudi za kotno različico, s katero lahko zares izkoristite tudi najmanjši prostor v spalnici, dnevni sobi ali drugje. Ideja je uporabna tudi za mizico za ličenje v spalnici.

»Fold away« mizica

Mizica, ki se jo po uporabi enostavno zloži in pospravi, je najverjetneje prostorsko najbolj učinkovita rešitev. Najlepše rešitve vključujejo celo umetniško delo!

Vir: Amazon
Vir: Amazon
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Poličnik kot »zasilna« delovna mizica

V kolikor imate v stanovanju že nameščene police ali poličnik, premislite, ali bi lahko z ekstenzijo ene izmed polic, ustvarili zasilno delovno površino.

Vir: Amazon
Vir: overcastblog.co

Najbolj preprosta improvizacija mize s predalniki

Za to rešitev potrebujete dva predalnika in leseni pult, ki ga lahko po meri odrezanega kupite pri ponudnikih opreme in materiala za dom (kot je npr. Bauhaus ali pa uporabite drug kos, recimo vrata omare). Kljub temu, da je takšno mizo zelo preprosto sestaviti, je zaradi predalov tudi zelo funkcionalna. Potrebujete dva enaka predalnika (lahko ekspirementirate tudi z drugimi kosi), na katera položite leseni pult.

DIY miza

Vizualno »nevidna« miza

Tudi barva in material mize vplivata na občutek prenasičenosti v prostoru, še posebej, če uporabljamo močne ali temnejše barve v prostoru ter masivni les. Za čim bolj vizualno »neinvazivno« delovno mizo izberimo lahke in svetle materiale, ali pa se odločimo za t. i. »ghost« mizo in stol, ki sta izdelana iz akrila. Poleg priročnosti, so bile tovrstne mize tudi velik trend na področju notranjega oblikovanja.

Vir: Amazon.com

Izkoristimo neuporabljen prostor

Pri odprtih tlorisih je sedežna garnitura pogosto obrnjena stran od stene oziroma se je ne dotika, s tem pa nudi prazen prostor za sedežno garnituro, ki ga lahko izkoristimo za ožjo mizico, na način, ki je prikazan na fotografijah.

Vir: interiorcraze.com