Nazadnje posodobljeno:

Feng Shui: Zlata pravila urejanja (domače) pisarne za poslovni uspeh

Kategorije Feng shui, Interior design, Navdih

Bistvo vede feng shui je omogočiti prost pretok in visok nivo energije, ki vas podpira pri vaših ciljih, kot so poslovni uspeh, zdravje ali ljubezen. Pogosto se dogaja, da se ljudje v prostorih, v katerih se namenoma ali pa po slučaju uporabljajo načela feng shuija, počutijo dobro, čeprav ne znajo razložiti, zakaj. Enako velja tudi urejenost delovne mize in delovnega prostora, ki močno vplivata na nas in našo dnevno raven energije.

Vir: Paperchronicles.com

Ne glede na to, ali delate od doma ali v pisarni, so vam na voljo feng shui nasveti, s katerimi boste v svoje delovno okolje privabili več dobre energije, ta pa vas bo podpirala pri vaših prizadevanjih.

V nadaljevanju se bomo osredotočili na domačo pisarno, a nekateri nasveti so uporabni tudi za skupna delovna okolja. Kljub temu, da imamo v službi morda na voljo manj maneverskega prostora, še vedno obstajajo načini, na katere lahko podpremo dober feng shui.

Idealna lokacija domače pisarne je čim dalj od spalnice

Feng shui narekuje, da mora biti delovna miza oziroma domača pisarna čim bolj odmaknjena od spalnice. Idealno je celo, da imate za domačo pisarno ločen vhod, kar bo verjetno za večino izziv. A splošno načelo je, da naj bosta pisarna in spalnica čim bolj daleč in narazen, saj boste s tem poskrbeli za dobro energijo pisarne.

Predmeti, ki vas navdihujejo, privlačijo uspeh

Domača pisarna je povezana z vašim uspehom, blaginjo in poduktivnostjo. Opremite jo z dekorjem in predmeti, ki vas navdihujejo, kot so fotografije, slike, spomini na poslovne dosežke, barve, ki dvignejo vaše razpoloženje in kakršnikoli predmeti, ob katerih se počutite cenjeni, uspešni in zadovoljni. Če delate od doma, ste lahko pri opremi pisarne veliko bolj kreativni.

Naj vaša pisarna izžareva podobo, ki jo želite pokazati tudi svetu.

Feng shui skrivnosti za navdih, komunikacijo, denar in kreativnost

Če potrebujete več navdiha, vnesite v pisarno več elementa lesa. Ta spodbuja kreativnost in simbolizira lojalnost vaših strank. Lahko uporabite leseno mizo ali stol in umestite nekaj lesenega v vzhodni del prostora.

Povečajte produktivnost z elementom ognja, ki je najmočnejši izmed vseh elementov. Predstavlja aktivnost in strast, aktivirate pa ga lahko z dišečo svečo in energijo boste podprli tudi s prijetnim vonjem.

Manifestirajte obilje s kovinskimi barvami v zahodnem delu pisarne. Vse vrste kovine namreč simbolizirajo in privlačijo denar po feng shuiju. To so lahko srebro, jeklo, baker in druge kovine, a pazite zopet, da ne uporabite preveč kovine, saj boste porušili ravnovesje.

Podprite enostavno komunikacijo z elementom vode, ki je simbol dobre komunikacije. Poleg dejanske vode v vazi, fontani, ipd., lahko uporabite tudi ogledalo, modro barvo, sliko ali fotografijo s podobo morja, reke ali jezera.

Ustvarite harmonijo z rastlinami, ne le v pisarni, temveč v vsakem prostoru (razen v spalnici). Najboljša izbira za pisarno je bambus.

Ostanite osredotočeni s pomočjo kreativnega miselnega vzorca. Mnogi ga uporabljajo za manifestacijo, nanj pa umestijo fotografije, besede ali druge predmete, ki simbolizirajo njihove želje in cilje. Tako boste imeli vaše cilje vedno pred svojimi očmi in boste lažje osredotočeni nanje.

Vir: Pinterest

Kisik in svetloba za energijo ter koncentracijo

O pomembnosti svežega zraka in kakovostne osvetljenosti domače pisarne smo že pisali v prispevku o inovativnih delovnih mizah za majhne prostore. Delo boste lahko opravljali dobro le, če se boste tako počutili tudi v pisarni. Zato si zagotovite svež dotok zraka, najbolje pred, med in po zaključenem delu.

Na produktivnost vplivata tudi količina svetlobe in njena barvna temperatura. V kolikor v pisarni nimate večjega okna, si zagotovite kakovostno osvetlitev iz umetnih virov. Ambientalnim lučem dodajte namizno svetilko, vsaka dodatna ali dekorativna osvetlitev pa bo ustvarila čudovito ambientalno vzdušje, poudarila umetniška dela, posebnosti arhitekture ali pa zanimivo teksturo na steni. Prav tako se za delo priporočajo žarnice z nevtralno barvno temperaturo, ki se lahko giblje tudi proti bolj hladni (modri) svetlobi, žarnice s toplo (rumeno) svetlobo pa prihranimo za prostore, ki so namenjeni sproščujočim aktivnostim in ne zahtevajo visoke osredotočenosti ali učinkovitosti.

Delovna miza in pozicija moči

Feng shui je zelo neposreden, ko je govora o poziciji mize. Najboljša možna postavitev mize je t. i. pozicija moči. To pomeni, da je najboljša možna postavitev mize tista, pri kateri je za vašim hrbtom stena, vi pa gledate na vrata in imate nadzor nad tem, kdo prihaja v vašo pisarno. Vaša miza ni v liniji z vrati, ampak ste od vrat odmaknjeni. Pisalno mizo postavite diagonalno nasproti vhodnih vrat v pisarno.

Pozicija moči je najboljša pozicija delovne mize v pisarni.

Najslabše postavitve mize pa so:

  • ob steni,
  • ob oknu,
  • v liniji z vrati,
  • kadar vratom kažete hrbet.

Če ste mizo postavili ob steno, lahko situacijo izboljšate tako, da na steno pred sabo obesite ogledalo. Tako ne boste imeli občutka, da ste obtičali in ne morete naprej, hkrati pa imate pregled nad dogajanjem za vašim hrbtom. Po feng shuiju tako ne boste zamudili nobene priložnosti.

Nujno počistite vse, kar je odveč

Skoraj vsakemu izmed nas se skozi čas naberejo predmeti, obleke, izdelki, papirji in podobno, s čimer se prostor zasiči. »Krama«, neuporabljeni predmeti ali pa splošna prenatrpanost prostora je en izmed večjih zločinov po feng shuiju, ne glede na prostor, ki ga urejamo. Če je potrebno, se čiščenja in organiziranja prostora lotite v več korakih in poskusite obdržati stvari, ki jih boste zares potrebovali. Stare stvari so stara energija in ne želite, da vas ovirajo na poti do vašega uspeha.

S čiščenjem boste naredili prostor za nove ideje, izkušnje in projekte ter jih povabili v svoje življenje. Navlaka pa, nasprotno, povzroča odtekanje vaše energije in negativno vpliva na vaše zdravje ter poslovni uspeh. Poskrbite, da boste redno odstranjevali stvari, ki jih ne potrebujete več in imeli sistem organizacije za stvari, ki jih redno potrebujete za delo.

Najbolj pomembne smeri neba v pisarni po feng shuiju za poslovni uspeh so južna, severna in jugovzhodna.

Južni del pisarne predstavlja področje slave in ugleda. Element, ki mu vlada je ogenj, najbolj jang element od vseh elementov. Pazite, da ne zadušite energije ognja z elementom vode, kot so modra barva, velika ogledala, podobe vode in morja.

Severni del pisarne predstavlja vašo kariero ali pot na življenjskem področju. Feng shui element, ki mu vlada je voda, kot tudi kovina, ki ustvarja vodo. Uporabite lahko črno ali belo barvo pri raznih dodatkih, valovite, nepravilne oblike, različne kovine, element vode pa lahko vnesete tudi z vlažilcem zraka.

Jugovzhodni del pisarne predstavlja področje vaše prosperitete in obilja. V ta predel umestite podobe ali predmete, ki v vas prebudijo asociacije denarja in obilja. Element, ki vlada temu področju je les, zato se izognite elementu ognja in ne pretiravajte z elementom kovine.