Nazadnje posodobljeno:

Harmonija in 5 elementov feng shuija

Kategorije Feng shui, Navdih

Danes smo ljudje že pozabili, da smo včasih živeli in dihali z naravo. Pod udarci naših pet odzvanja beton, pogled na modro nebo pa nam zakrivajo stropovi. Ker pa verjetno ne boste pograbili svojega vzglavnika in se pokrili z odejo pod sojem zvezd, si lahko ravnovesje, ki vlada v naravi, ustvarite tudi doma. Feng shui nam omogoča stik z osnovnimi elementi narave, pa čeprav se nahajamo v svoji dnevni sobi, delovnem kabinetu ali kuhinji. Ta stara veda, ki se ukvarja z umetnostjo postavitve elementov in ima korenine v kitajski filozofiji, se je razvila pred več kot 4.000 leti. Trije osnovni koncepti v Feng shuiju so koncept življenjske energije chi, komplementarni nasprotji Jin in Jang ter koncept petih stopenj spremembe – pet elementov univerzuma, ki ga predstavljajo les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Ti elementi so simbolični kot tudi fizični, vsak izmed njih pa predstavlja drugačno energijo. 5 elementov feng shuija nas tako lahko vodi pri uravnovešanju energije v naših prostorih.

Da bi ustvarili harmoničen prostor, vanj vnesimo uravnovešeno količino vsakega elementa in pazimo, da posamezen element ni v popolni prevladi. Tako kot ima vsak element svoje pozitivne učinke, se ti lahko prevesijo v negativne, če jih je preveč. Na primer, če ima prostor preveč faze lesa, lahko vpliva na to, da se oseba navdušuje nad mnogimi stvarmi in novimi projekti, manjka pa ji osredotočenosti, s katero bi projekt pripeljala do konca. V tem primeru lahko z elementoma kovine (ki reže les) in ognja (ki uporablja les za gorivo) spodbudimo strast in zagon.

V primeru, ko v bivalnem prostoru prevladujejo beli, sivi in metalni odtenki, se lahko vaše telo hitro znajde pod stresom in napetostjo, vi pa se borite z nespečnostjo. Prevladujoč element kovine lahko ublažite z elementom ognja, tako da uporabite sveče, uredite razsvetljavo in uporabljate trikotne oblike – ter z elementom vode, kot so slike in fotografije z morskimi motivi. Tovrstno uravnovešenje vam lahko prinese več introspektive, ljubeznivosti, udobja, sproščenosti in skrbi zase.

Velik vpliv na ustvarjanje ravnovesja s petimi elementi ima tudi naša letnica rojstva, ki določa naš prevladujoči element*. Ta vpliva na naše preference in ugodnejše počutje, kadar smo obdani z elementom, ki nam vlada.

In če se vrnemo na začetek, ne pozabite na naravo, ki je v naši deželici izjemna – napolnila vas bo z energijo, upočasnila vaš srčni utrip in navdihnila vašo kreativnost.

* Vaš osebni feng shui element glede na rojstni datum

Les, ogenj, zemlja, kovina in voda predstavljajo pet elementov s sebi lastno energijo in vse kar obstaja v fizičnem svetu, naj bi bilo moč pripisati eni od petih elementarnih stopenj spremembe.

Les predstavlja odprtega duha in nove začetke.

Uporabimo ga kadar želimo podpreti dejavnosti, ki so povezane z novimi načrti, kariero, ambicijami, začetki, poslovno dejavnostjo, osredotočenostjo in iniciativo. V svoj bivanjski prostor ga lahko vnesete z bogatimi zelenimi rastlinami, potiski z rožami, zeleno barvo in vertikalnimi valjastimi oblikami. Smeri neba faze lesa sta vzhod in jugovzhod. Zanimivo je, da za učinkovito fazo lesa lesa ni mogoče v prostoru uporabiti lesa v pohištvu ali preko lesenih oblog, saj ta les nima več prvotne vitalnosti in ni »živ«.

Ogenj predstavlja strast, entuziazem in navdušenje.

Ogenj lahko dodate z dodatno osvetlitvijo, svečami, predmeti trikotnih in storžčastih oblik, usnjem in krznom, upodobitvami živali in ljudi, rdečimi, oranžnimi in vinsko rdečimi toni. Prevladujoča smer neba ognja je jug. Fazo tega strastnega elementa lahko vnesete v prostor tudi z zelo priljubljenim kaminom ali pa svetilkami z rdečim sijem. S svojo dinamiko ogenj podpira dejavnosti, ki so povezane s strastjo, izražanjem, slavo, razmišljanjem, družabnostjo in spontanostjo.

Zemlja predstavlja rast in stabilnost.

Elemente zemlje boste v bivanjski prostor vnesli s pravokotnimi oblikami, keramiko in barvami zemlje kot so rumena, kremna ali konjak barva. Pripisujejo ji tudi rjave in opečnate tone. Njene smeri neba so severovzhod, jugozahod in center. Poleg keramike lahko za fazo zemlje uporabite tudi trenutno zelo priljubljene kamnite stenske obloge, če ste bolj umetniški tip pa tudi kipe. Izberite pohištvo z masivnimi kamnitimi nogami, glinenimi izdelki in celo skalami. Fazo zemlje uporabite, če v svojem življenju potrebujete več stabilnosti, varnosti, nege, element pa vas bo podpiral tudi pri materinstvu, previdnosti in metodičnem razmišljanju.

Kovina predstavlja načrtovanje in učinkovitost.

V prostor jo dodajte z okroglimi, kupolastimi in ovalnimi oblikami, kovinskimi poudarki, belimi, sivimi, srebrnimi in zlatimi barvami. Smeri neba, ki jim vlada faza kovine sta zahod in severozahod. Pri izbiri pohištva lahko izberemo kovinske poudarke in dom opremimo s kovinskimi okvirji, figurami, kovinskimi posteljnimi okvirji, urami ali omarami. Kadar želite podpreti dejavnosti načrtovanja, vodenja, organizacije, posla in upravljanja s proračunom, v prostor vnesite fazo kovine s predmeti iz jekla, brona, medenine, bakra, zlata in srebra.

Voda predstavlja modrost in resnico.

V prostor jo lahko vnesemo z modro ali črno barvo ter valovitimi oblikami. Ena izmed možnosti sta tudi akvarij ali fontana, manj širokopotezne, a kljub temu učinkovite izbire pa so fotografija oceana, črni in sijoči elementi ter prosto lebdeče oblike ter vzorci. Preprost in sploh pozimi zelo koristen element faze vode je sobni vlažilec. Smer neba, ki ji vlada voda je sever. Tako kot faza ognja tudi faza vode deluje hitro in je zelo intenzivna, zato jo vnašamo v manjši meri. Voda podpira dejavnosti, ki so povezane z umirjenostjo, notranjim razvojem, duhovnostjo, spolnostjo, spanjem, neodvisnostjo in objektivnim mišljenjem.