Nazadnje posodobljeno:

Kako opremiti dom, ki bo navduševal še leta?

Kategorije Interior design

Pogosto so interierji, ki so nam všeč mnogo let, preprosti in enostavni v svoji osnovni strukturi – ter kompleksnejši v prepletu različnih stilov, tekstur in barvnih kombinacij. Prepoznamo jih po igri svetlega in temnega, gladkega in grobega ter organskega in sijajnega. Ta igra vedno znova zapeljuje naše oči, čutila in željo po ekspirementiranju. Interierji, ki jih ne moremo pripisati le enemu stilu, nas ne pustijo ravnodušne, naše oko pa vedno znova najde nekaj zanimivega v njihovi kompleksnosti. Čar eklektičnih interierjev je v popolni zaokroženi celoti, ki jo ustvarjajo dodatki in kosi pohištva iz različnih stilov. Ker ne pripadajo tipičnemu obdobju v oblikovanju, ne gredo (pre)hitro iz mode, ko to obdobje mine.

Kljub današnjemu principu minimalizma, ki se kot rdeča nit pojavlja v večini sodobnih stilov, lahko ustarimo dom, ki diha domačnost in osebno individualnost. Tudi pri sodobnem načinu oblikovanja lahko ustvarimo več igre, teksture in vizualne globine. Pri tem lahko uporabimo plastenje različnih materialov, barv in vzorcev, umetniška dela, dekoracije, keramične ploščice in se posvetimo podrobnostim.

Predsoba naj bo igra nasprotij

Prvi vtis si ustvarimo že ob vstopu v dom. Kljub temu, da je predsoba običajno manjša, nam dopušča veliko prostora za kreativnost (in tudi drznost). Poleg tega, da vam bo nudila osnovne funkcionalnosti, kot so shranjevanje čevljev, plaščev in drugih potrebščin, jo lahko popestrite z vzorci, barvami, tapiserijami ali makrameji.

Vir: justdestinymag.com

Najbolj vidno steno lahko oblečete v barvo, ali pa tapeto z dramatičnim vzorcem. Na tleh uporabite ploščice v elegantnem in ne premočnem vzorcu in jih dopolnite z nežno, nevtralno preprogo. Pri tem se lahko poslužujete tudi kombiniranja različnih vzorcev ploščic in preproge.

V predsobi lahko ustvarite močan prvi vtis z dizajnersko stropno lučjo ali lestencem ter stilsko oblikovano klopjo.

Pri kombiniranju različnih vzorcev združujte bolj umirjene, elegantne vzorce z elementi, ki dodajo toplino in sproščene oblike. Gladkim in ravnim površinam dodajte teksturo v obliki makrameja, tapiserije, lončnice ali pa oblečene klopi.

Barvna paleta naj bo sestavljena iz svetlih in temnejših tonov ter toplih in hladnih odtenkov.

Vir: rebekahnicole.com

Minimalizem z veliko teksture

Prostor, ki bo deloval sodobno in uravnoteženo ne glede na trende, ki prihajajo in odhajajo, je sestavljen iz preproste, minimalistične barvne palete. Nevtralnim barvam dodamo različne materiale, vzorce in teksture, ki ustvarijo vizualni kontrast in harmonijo.

Preproste oblike in nevtralne barve poskrbijo za eleganten, a dostopen vsakdanji izgled, medtem ko različni materiali (usnje, mehke tkanine in preproge, kovina, les), vzorci in barve poskrbijo za toplino in dinamičnost prostora.

Kadar ustvarjamo eklektične ambiente, vključimo tudi stilsko stropno luč in druga svetila, ki zaokrožijo in povežejo celoten videz prostora.

Vir: ginarachelledesign.com

Stene naj izžarevajo osebnost in stil

Prazne stene, ki so zelo izpostavljene našemu pogledu in so prva stvar, ki jih zagledamo, ko stopimo v prostor, lahko delujejo kot nedokončane, če so prazne. Odvisno od tega, kje se nahaja prazna stena, nanjo umestimo ogledalo, police, postavimo večjo rožo, jo oblečemo v tapeto, umetniško delo, poslikamo, ali pa pred njo postavimo klop, predalnik ali mizico, ki jo dekoriramo.

Vir: jacquelynclark.com

Kanček umetnosti

Umetniška dela, kot so slike, grafike in plakati lahko poleg dnevne sobe, spalnice, otroških sob in hodnika, popestrijo tudi prostore, kot sta kuhinja in kopalnica. So enostaven način, na katerega v prostor vnesemo barvo in stil, prostor pa dvignejo na višji nivo. Za še večji vtis izberemo umetniška dela večjih dimenzij, ki jih najbolj pogosto namestimo v dnevnih prostorih, hodnikih in večjih prostorih z veliko beline. Na primer, večja umetniška slika se zelo dobra poda sanjski kopalnici, nad prostostoječo kad. V tem primeru naj si bodo toni na sliki in toni kopalniških ploščic podobni.

Ploščice za organski videz

V kuhinji lahko na hrbet ob kuhališču položimo ploščice z organskim videzom, ki bodo steni dale teksturiran, celotni kuhinji pa nekonvencionalen videz. Kadar uporabljamo teksturo, je lahko barvna paleta zelo nežna in nevtralna. Toplino in »prijetnost« bo minimalizmu vdihnila prav tekstura, še posebej, če je ta mat videza ali pa nasprotno, v visokem sijaju za bolj glamurozen videz. Tekstura bo poskrbela za raznoliko in neenakomerno odsevanje svetlobe, ki prostoru ob vsaki uri dneva podari unikatnost.

Vir: corbett-tuck

Zapolnite stene – galerije slik, barvni poudarki ali okrasna tapeta

Kadar želite prostoru dodati karakter, poseben stil, kot je podeželski, art deco ali boho, lahko to storite s tapeto v izbranem dizajnu, ki jo namestite na izbrano steno. S tem boste takoj spremenili prostor in mu dodali individualnost. Tapete so lahko nevtralne, dramatične, elegantne ali pa celo teksturirane.

Steno lahko poudarite tudi z nanosom barve na celotno površino, ali pa z barvo vrišete motiv v geometrijskih ali drugih oblikah. Ideja je še posebej uporabna v otroških sobah, saj ta tehnika na cenovno ugoden način in z nekaj truda prinaša več igrivosti v prostor. Uporaba barvnih poudarkov je pogosta v dnevnih prostorih, kjer barvna stena služi kot ozadje galeriji slik. Barvno ozadje umetniškim delom nudi večji kontrast ali nežnejši videz, nekateri pa se z barvnimi ozadji poslužujejo risanja navideznih vzglavij postelje.

Vir: Pinterest

Galerija slik je zelo pogosta rešitev, saj si jo lahko prilagodite glede na velikost površine, ki jo želite pokriti, uporabite lahko slike, ki jih že imate in vam veliko pomenijo, ali pa se odločite za poseben stil fotografij, grafik ali drugih umetniških zvrsti. Danes je na voljo kar nekaj spletnih trgovin s posterji vseh možnih umetniških slogov in barv, z njimi pa lahko na ugoden način ustvarite galerijo slik v svojem priljubljenem slogu in barvah.

Vir: apartmenttherapy.com

Tepih na tepih

Kako opremiti dom, da bo ta bolj udoben in kompleksen v svojem videzu? Čudovita in preprosta tehnika, s katero bo vaš prostor takoj bolj zanimiv, je polaganje dodatnega tepiha čez osnovno preprogo. Pri tem naj bo spodnja preproga večjih dimenzij kot zgornja in praviloma v bolj umirjenih, nevtralnih barvah, zgornja pa v podobnih ali kontrasnih tonih. Še več posebnosti pa bo v prostor vnesla vrhnja preproga z vzorci.

Če nam je všeč boho pridih, lahko na primer kombiniramo peščeno, zlatorjavo preprogo iz jute z mehko belo zgornjo preprogo ali pa takšno z vzorci. Bolj kreativni lahko kombinirate dve preprogi organskih oblik, kot je (umetna) živalska koža ali pa preproge v obliki kroga z luknjastimi vzorci. Na ta način bo prostor pridobil teksturo in vizualno globino, barvna paleta pa bo celostno dopolnjena.

Vir: michealadianedesigns.com
Vir: blog.displate.com
Vir: emily-edith-browser
Vir: www.ginnymacdonalddesign.com
Vir: www.ginnymacdonalddesign.com
Vir: www.ginnymacdonalddesign.com
Vir: Amber Interiors
Vir: www.ginnymacdonalddesign.com
Vir: graymalin.com
Vir: housebeautiful.com
Vir: Tramp studio
Vir: sara-ruffin-costello
Vir: thespaces.com
Vir: designingvibes.com
Vir: thehoneycombhome.com
Vir: Pinterest
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: lavorist.com
Vir: prettyinthepines.com
Vir: theeverymom.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com
Vir: ginarachelledesign.com