Klubska ali kavna mizica v dnevni sobi je priložnost za ustvarjanje stilskega poudarka, ki bo povezal celotno sobo v stilsko celoto. Z dekoracijo poudarite vaš stil in prostoru dodajte eleganco, sproščenost, ali pa ohranite minimalistični pristop. Izziv, s katerim se najbolj pogosto soočamo pri dekoraciji kavne mizice, je boj med stilsko urejeno in dekorirano mizico ter med neredom in vsakdanjimi potrebami. Z nekaj uporabnimi nasveti bo klubska mizica privlačna in hkrati uporabna.

V tem prispevku najdete številne nasvete za dekoracijo mizice in tudi kakšen praktičen nasvet o tem, kako imeti predmete, kot je daljinec vedno pri sebi, a skritega pred očmi.

Oblika klubske mizice

Prvi korak je izbira oblike, materiala in stila mizice. Na voljo so različne možnosti in preden se odločimo za nakup premislimo, kaj nam je všeč in kaj potrebujemo. Glede na obliko sedežne garniture, prostora, ki je na voljo in našega stila se odločimo za okroglo, ovalno, kvadratno ali pravokotno mizico.

Pomembni so tudi materiali. Načeloma so za manjše prostore bolj primerne mizice v svetlejših barvah, lažjih materialih in z višjimi nogami, ki ne zapirajo pogleda. V večjih prostorih lahko uporabimo mizice, ki so hkrati tudi tabureji, imajo prostor za shranjevanje in so izdelane iz težjih ter bogatejših materialov in barv.

Na voljo so tudi bolj organske oblike lista, mizice iz hlodov lesa in mizice, ki so sestavljene iz dveh ali treh mizic, ki se med seboj razlikujejo po velikostih.

Dekoracija z vazami in knjigami

Ena izmed najbolj enostavnih a elegantnih dekoracij kavne mizice so vaze, ki dodajo višino. Napolnimo jih lahko z dodanimi rožami, zelenjem ali pa različnimi vejami. Enako velja za knjige. Izberite dve ali tri knjige in jih položite eno na drugo ter z njimi ustvarite dimenzijo višine. Če je vaša miza večja, lahko uporabite več takšnih kupov knjig. S knjigami lahko podložimo tudi manjšo lončnico ali pa uporabimo večjo knjigo, ki ji pogosto rečemo tudi »coffee table book«. Če želite ustvariti močnejši vizualni vtis, naj bodo knjige v kontrastni barvi mizice.

Kontrastne barve in materiali

Če ste začeli dekorirati mizico s knjigami, izberite predmet v kontrastni barvi in materialu, kot je pletena skleda, lesen pladenj, keramična posoda ali pa dekorativna škatla, v katero lahko pospravite daljince. Zanimivi so tudi kontrasti med različnimi teksturami. Kombinirajte na primer pletene materiale z gladkim kamnom, ali pa les s svetlečo kovino. Kontrast barv ali tekstur bo poskrbel za zanimivost in uravnoteženost.

Sveče, okrasni lončki za sveče, svečniki in lanterne

Svetloba je en izmed ključnih elementov ustvarjanja vzdušja v prostoru, zato so sveče v katerikoli obliki, še posebej dišeče, vedno dobrodošle. Pri dekoraciji lahko izbiramo med neštetimi lončki in svečniki ter njihovimi barvami, materiali in stili. Prižgana svečka bo v prostor povabilo toplino in občutek udobja.

Organske oblike – glina, les, rastline in kristali

Dekoracija kavne mizice je v bistvu igranje z različnimi teksturami, med njimi pa so tudi teksture, ki jih je navdihnila umetnost narave. Dodamo lahko lončnico, sveže ali suhe veje, organske sklede iz lesa ali gline, školjke, kristale ali pa košarice iz organskih materialov. Z naravnimi elementi bosta videz in vzdušje bolj sproščena in prizemljena.

Vir: Zara Home
Vir: HM Home
Vir: Zara Home

Ustvarite simetrijo in občutek uravnoteženosti

Ravnovesje ustvari občutek harmonije in to velja tudi pri dekoraciji kavne mizice. Preveč majhnih predmetov lahko deluje natlačeno, preveč velikih predmetov pa bo delovalo okorno. Cilj je ustvariti harmonijo med različnimi oblikami, višinami in velikostmi.

En izmed načinov ustvarjanja harmonije je igranje s simetrijo. Vzemite višji predmet, kot je skulptura ali vaza in jo postavite na sredino, ostali predmeti pa naj bodo uravnoteženi na vsaki strani vaze. To so lahko knjige, zložene na kup, sklede s posušenim cvetjem, okrasne škatle ali sveče. Izberite predmete, ki so vam všeč, a imejte vedno v mislih uravnoteženost.

Med dekoracijo vključite tudi nekaj manjših predmetov, kot so svečke, podstavki za kozarce. Predmeti z minimalističnim dizajnom ali pa v brezčasnih materialih kot so usnje, kamen ali les bodo poskrbeli za eleganten videz, brez občutka natrpanosti.

Manj natlačenosti pomeni več prefinjenosti

V oblikovanju lahko vedno dosežemo brezhibno in umirjeno eleganco s tem, da se zavežemo načelu manj je več. Osnova takšnega videza so lahko izstopajoči umetniški, arhitekturni in asimetrični kosi, ki zapeljljujeo z naravnimi sencami ter minimalnim dekorjem, ki ne posega v samo sicer drzno, a hkrati preprosto obliko predmeta. Uporabite lahko bele vaze z izstopajočim dizajnom, ki jim dodate nekaj preprostega zelenja ali pa rože. Kombinirate jih lahko s steklenimi izdelki ali umetniškimi deli, kot so kipci. Manj premetov na mizici dovoljuje očem, da se spočijejo, hkrati pa ponujajo estetski dizajn s prevladujočim kosom. Nevtralnim odtenkom lahko dodate živahnejše barve ali pa teksturirane kose, če želite ustvariti več kontrasta.

Vir: Zara Home

Kontrast tekstur in oblik

Kontrast lahko ustvarite tudi s kombinacijo različnih oblik – ovalnih, okroglih, kvadratnih in pravokotnih. Že sama po sebi bo zanimiva kavna mizica v nevsakdanji obliki ali pa mizice, ki so hkrati že skoraj umetniško delo. Teksturo dodate z rastlinami, tekstilom, umetniškimi deli v različnih materialih, kot sta les ali steklo.

Uporabite okrasni pladenj

Pladnji so odličen način za organizacijo dekorativnih predmetov v smiselno in privlačno celoto. Izberite bogate zlate barve pladnja, les organskih oblik, keramiko. Ti materiali bodo sami po sebi dodali zanimive oblike in teksturo ter nudili osnovo vaši dekoraciji. Pladnju dodajte lončnice, podstavke, knjige ali skulpture. Hkrati boste s pladnjem tudi zaščitili mizico. Če so vam všeč antični kosi, lahko najdete poseben kos na boljšjem sejmu.

Kam z daljinci

Ko smo vse lično zasnovali, zagledamo TV daljince, ki hočeš nočeš kazijo izgled mizice. Rešitev so dekorativne škatle, posode ali pa košare, v katere pospravimo vse predmete, ki jih potrebujemo, a jih raje skrijemo pred očmi.