Nazadnje posodobljeno:

Očarljivi moderni klasični stil

Kategorije Dnevna soba, Interior design, Kopalnica, Spalnica

Moderni tradicionalni oziroma moderni klasični stil združuje dve nasprotujoči si sili – klasični in sodobni stil. Rezultat je čudovita estetika, ki je našla pot med obema in združuje najlepše elemente iz sveta klasicizma ter sodobnih principov. Na eni strani ponuja toplino, udobje in ravnovesje tradicionalne estetike, na drugi pa čiste linije in preprostost modernega stila. Ključ je v ravnovesju prepoznavnih elementov obeh osnovnih stilov in v nasprotju med strogimi klasičnimi linijami ter modernimi in bolj lahkotnimi odtenki ter dodatki.

Moderni tradicionalni stil vključuje najboljše elemente sodobnega in tradicionalnega stila, kot so zaključki, tkanine in materiali v preprost, a prefinjen brezčasen ambient. Je urejen in harmoničen, zna pa presenetiti tudi z igrivostjo. Tako moderni klasični stil deluje brezčasno in z modernim pridihom, baročnih poudarkov ni več, najdemo pa moderne materiale, kot sta jeklo in steklo. Te povezuje z luksuznimi in bolj tradicionalnimi materiali. Barvna paleta vključuje veliko nevtralnih barv, ki ustvarjajo sproščeno vzdušje, videz elegance in hkrati tudi udobja.

Pomirjujoče barve

Moderni klasični stil je čist in jasen. Barvna paleta je sestavljena iz barv, ki izžarevajo umirjenost, vedrino in spokojnost. Nevtralno barvno osnovo predstavljajo pridušene in zamolkle barve, kot so mehki sivi odtenki in topli rumeno rjavi toni. Veliko je kombiniranja, poleg primarnih nevtralnih tonov, pa so lahko nevtralne tudi sekundarne barve. Stil vključuje tudi barvne poudarke, še vedno pa je končni videz umirjen. Pogosta izbira so modri toni in mehkejše različice zelene. Bolj subtilni videz predstavlja izbor tonov iste barve, pri čemer temne barve pričarajo bolj dramatični videz. Skrivnost je v izboru štirih do petih sorodnih tonov, kar ustvari konsistentnost.

Udobno pohištvo

Pohištvo je pri tem stilu zelo pomembno. Običajno je večje, v središču dizajna in pozornosti. Linije so sodobne, udobne in vabljive, pohištvo pa je postavljeno v skupine, na način, ki spodbuja pogovor in druženje. Skupine pohištva obdaja negativni prostor in tako usmerja pozornost v točko vizualnega interesa. Kombinacije so lahko tudi nepričakovane, a vendar skrbno izbrane. Preproste in včasih rigidne silhuete poživljajo abstraktni in zaokroženi elementi, privlačnost za oko in vizualno globino pa dodajajo tudi različne barvne nianse pohištva.

Udobje pričarajo tudi preproge, dekorativne blazine in odeje. Te imajo lahko bolj vpadljiv vzorec, a ga kombiniramo z umirjeno barvno paleto. Okna so običajno oblečena v čiste, klasične zavese v eni barvi. Barve in materiali se ujemajo, a kljub temu niso kopija drug drugega. Prav tako velja za pohištvo, ki je usklajeno glede velikosti, a kljub temu ni vso pohištvo v enakih razmerjih. Dodatki so izbrani glede na temo in ne tekmujejo drug z drugim.

Vir: kinseywalsh.com
Vir: stylebyemilyhenderson.com
Vir: wayfair.com
V nasprotju z nevtralno barvno paleto in čistimi linijami so dodatki drzni in v prostor vnašajo vizualni interes. So sodobni, a izstopajo. So ekspresivni, privlačni in vizualno dominantni.
Vir: Atlanta Homes
Vir: copycatchic.com
Vir: decortutor.com
Vir: elementsofstyleblog.com
Vir: interiorcollective.com
Vir: pbteen.com
Vir: randigarrettdesign.com
Vir: rstyle.me
Vir: thecottagejournal.com
Vir: ballarddesigns.com
Vir: Robeson Design