Po dolgi zimi pomlad v naša življenja prinese svežino, toplino, regeneracijo in novo perspektivo. Pomladno sonce nas napolni z energijo in nam da zagon za kar najboljši izkoristek novega letnega časa. Da bi se popolnoma predali novim energijam in se pripravili tudi na poletje, lahko pomladno osvežitev vnesemo tudi v naš dom. Pomladno čiščenje je priložnost, da odstranimo težke odeje, prah, nepotrebne predmete in oblačila in v prostor vnesimo lahkotnost. Poleg spomladanskega čiščenja, ki nas navda z zadoščenjem, se lahko lotimo tudi pospravljanja in organizacije ter zamenjamo zimske dekorativne elemente za bolj barvite in lahkotne.

Pomlad s seboj prinese živahno barvno paleto, cvetočo in ozelenelo naravo ter lahkotnejša oblačila in tkanine. Je čas, ko odpremo okna in spustimo sonce v prostor, pospravimo odvečno navlako ter se odpremo novemu obdobju.

Začnite s čisto osnovo

Prvi in najpomembnejši korak je temeljito čiščenje vseh prostorov. Znebimo se odvečnih stvari in se lotimo organizacije. Naš cilj je, da prostor po pospravljanju zadiha in da odstranimo težino zime. Pospravimo večino stvari v omare in druge shranjevalne pripomočke, kot so košare. Na policah in mizah pustimo le najnujnejše. V kolikor imamo preveč stvari, ki jih ne uporabljamo dovolj pogosto jih ne potrebujemo, ali oblačila, ki nam niso prav ali pa jih ne nosimo, jih podarimo ali prodamo. Prvi korak čiščenja in organizacije bo koristil tudi našemu umu in počutju. Odprimo okna in prezračimo prostor. Preverimo, ali se je kje razvila plesen in jo sanirajmo. Tisti, ki želite prostor očistiti tudi energijsko, lahko to storite z zvokom, belim žajbljem, soljo ali mantro.

Pospravite težke odeje, plašče in temne prevleke

Jesen in zima s sebolj prineseta potrebo po zavetju. Običajno se v tem obdobju v naših prostorih znajdejo številne odeje, jope, pregrinjala, vlažilci zraka, grelniki in drugi osebni predmeti, saj smo verjetno več časa preživeli v notranjih prostorih. Pospravimo in zamenjajmo svojo garderobo za pomladno, odstranimo in operemo prevleke za blazine in druga pregrinjala, zavese in prte.

Lažje tkanine in svetlejše barve

Uporabimo odeje in prevleke iz lahkotnejših tkanin v svetlejših barvah in pomladnih tonih, kot so pastelno modra, zelena, roza in rumena. Če vam je všeč monokromatski videz in se izogibate barvam, uporabite svetlo bež, svetlo sivo in belo barvo. Na prevlekah za blazine so lahko pomladni motivi, ki bodo še dodatno prinesli v prostor barvo in pomlad. Zamenjate lahko tudi temnejšo in težjo preprogo za svetlejšo in tanjšo.

Zamenjajte umetniške slike, grafike ali posterje

Na prostor imajo velik vpliv tudi slike in fotografije, ki jih obesimo na steno. Določajo razpoloženje prostora ter vanj vnašajo svoje barve. Razmislite, ali želite katero od slik ali grafik zamenjati z bolj igrivo, lahkotno in barvito sliko. Še posebej velik vpliv na prostor imajo slike ali posterji večjih dimenzij.

Dekoracija z barvami in rožami

Pomlad prinaša čas regeneracije in ponovnega rojstva. Da bi pričarali to vzdušje, v prostor vnesite več pomladnih barv, od cvetlično roza, lila in rumene, do zelenih in svetlo modrih odtenkov. Zamenjate lahko odeje, brisače, namizne svetilke, posteljnino, dekorativne blazine, slike na stenah, vaze, košare in dekorativne predmete na policah. Dodajte sveže rože in nove lončnice za pridih narave. Lahko se odločite tudi za barvanje sten v bolj živahne odtenke, ali pa izberete samo eno steno, ki bi jo radi poudarili ter jo prebarvajte v sebi ljubo barvo.

Preuredite postavitve pohištva

Pomlad je odličen čas za ekspirementiranje in nove perspektive. Preizkusite drugačno postavitev pohištva ali pa se lotite celostne prenove določenega prostora. Že manjša sprememba bo v vaš prostor vnesla svežino in spremembo.

Dišeče sveče in osvežilci zraka

Ljubitelji prijetno dišečega doma boste ob vstopu v pomlad lahko zamenjali težke in globoke zimske dišave s svežimi pomladnimi vonji, kot so cvetlični, vonj borovega gozda, limonine trave, japonske češnje, rožmarina in podobno.

Uredite zunanji balkon ali teraso

Toplejši dnevi nas zvabijo na zrak in čudovito je, če imamo zunanjo teraso, balkon ali verando, kjer lahko uživamo v jutranji kavi ali popoldanskem branju knjige. V tem času lahko poskrbimo za zunanjo garnituro, uredimo okrasne lonce in rože, po potrebi zamenjamo in osvežimo blazine za sedenje in poskrbimo za ambientalno osvetlitev. Zunanji prostor prijetno dopolni preproga, ki je primerna za uporabo na terasi in bo služila za definicijo prostora za druženje v prihajajočih toplih dnevih.