Ravnokar ste se preselili v najemniško stanovanje ali pa si želite nekaj hitrih in enostavnih stilskih sprememb v svojem stanovanju – s spodnjimi nasveti boste lahko storili prav to. Že nekaj manjših trikov lahko v prostor vnese več karakterja in stila, poleg tega pa so lahko ti tudi cenovno ugodnejši od celostne gradbene prenove. Poslovite se od starih ploščic v kuhinji ali pa od dolgočasnega videza predalnika. Naj interier odseva vašo osebnost in želje, obenem pa lahko izpeljane spremembe z malo truda zopet hitro odstranite (ali zamenjate z novimi). Nasveti so primerni za najemnike, študente ter za vse, ki si želijo posodobiti videz svojega doma na enostaven način.

Samolepilne »peel and stick« kuhinjske ploščice

Cenovno ugodna rešitev so t.i. peel and stick ploščice, ki izgledajo kot prave kuhinjske ploščice. Njihova namestitev je dokaj preprosta, saj se preprosto nalepijo čez obstoječe ploščice. Nasvet je zelo uporaben, kadar najemamo stanovanje, saj ne smemo posegati vanj z gradbenimi deli. Trika se lahko poslužujemo tudi v lastnem stanovanju, kadar želimo hitro in cenovno ustvariti sodoben in svež videz. Na voljo je, predvsem na tujih spletnih straneh, mnogo različnih imitacij kuhinjskih ploščic, zagotovo pa boste našli tudi klasike, kot so različne variante subway ploščic.

Podobne rešitve obstajajo tudi za tla, kjer so najbolj priljubljene talne nalepke za kopalnice ali predsobe. Pred nakupom peverite namembnost pell and stick nalepk, saj morajo biti talne bolj odporne na obrabo.

»Nove ploščice« in »nov« pult iz marmorja

Preverjeno pa lahko na starih kuhinjskih ploščicah uporabite tudi samolepilne tapete ali folijo. Če so originalne ploščice zelo močnih barv in vzorcev, čez njih najprej prilepite belo samolepilno tapeto in nato čez njo tapeto v barvi in vzorcu, ki si ga želite. Samolepilne folije lahko uporabite tudi za prekrivanje kuhinjskega in kopalniščega pulta. Najbolj priljubljena različica je videz marmorja, na voljo pa so številne možnosti, kot je videz lesa, betona, granita ali preprost bel videz.

Odstranljive samolepilne stenske tapete za več elegance

Namesto barvanja določene stene se lahko odločite za odstranljive samolepilne tapete. Uporabimo jih na izbrani steni, ki jo želimo vizualno poudariti in v prostor vnesti nekaj značaja. Tovrstne tapete so odlična rešitev za določen predel sobe ali stene, kjer bomo obesili sliko, ogledalo, imeli jedilni kotiček, namestili majhen počivalnik za branje knjig, v otroški sobi pri posteljici, ali pa na steni za posteljo. Bodite pozorni, da pri nakupu izberete tapeto, ki se odstrani na način, da pri tem ne poškoduje barve na steni.

Zamenjajte luči

Najemniška ali pa stara stanovanja imajo pogosto staromodne luči, ki pa jih lahko z malo truda zamenjate z bolj sodobnimi in po vašem okusu. Že menjava glavnih svetil v prostorih, v katerih preživite veliko časa, bo v prostor vnesla svežino in bolj moderen videz. Na voljo so tudi cenovno ugodnejše možnosti, na primer v Ikeii ali pa v outletih.

Izberite ročaje po svojem okusu

En izmed najbolj enostavnih načinov je menjava ročajev na predalnikih in kuhinjskih omarah. Če so ročaji že zastareli, jih lahko preprosto odvijete in namestite nove. Danes že veliko ponudnikov nudi številne in kreativne možnosti, ki bodo vaši kuhinji podarili unikaten in sodoben videz. Prav tako lahko na hitro podarite bolj personaliziran videz vašemu nevtralnemu predalniku iz Ikee. V kolikor ste najmenik, lahko stare ročaje, ki ste jih odvili, shranite v vrečki ter jih ponovno namestite ob vašemu odhodu.

Zavese za toplino in domačnost

Če so okna brez zaves, ali pa vam ni všeč njihov videz, boste z njihovo menjavo izboljšali videz in počutje v sobi. Zavese so tisti element, ki v interier vnese toplino, občutek udobja in domačnosti. Pri izbiri se ravnajte glede na potrebe potrebe prostora – če je to splanica, boste morda potrebovali tudi zavese, ki ustavijo dohod svetlobe v sobo, če je to dnevna soba, ki je prostorna in svetla, si lahko privoščite bogate zavese, pri majhnih in temnih prostorih, pa bodo najbolje delovale svetle in tanke zavese, ki prepuščajo veliko svetlobe.