Nazadnje posodobljeno:

Elegantna božična dekoracija

Kategorije Dnevna soba, Interior design, Navdih

Zima je potrkala na naša vrata in z njimi tudi prihajajoči prazniki. V tem obdobju radi namenimo več pozornosti domu in domačim. Želimo si poustvariti praznično vzdušje in v dom povabiti toplino mehke svetlobe, medtem ko zunaj prevladujeta hlad in tema. Z nekaj sreče pričakovanje praznikov pospremi tudi snežna odeja, ko nas po mrazu pogreje topel napitek in dom poln topline.

Dekoracija doma ni rezervirana samo za božično-novoletne praznike. Del dekoracije, kot so mehke in puhaste odeje, pletene košare in okrasni venci, je lahko namenjen celotnemu zimskemu delu leta.

Začnite z vhodnimi vrati

Vhodna vrata so prva, ki jih zagledamo ob prihodu domov. Z dekorativnim vencem lahko ustvarite čaroben videz ne le v času božičnih praznikov, temveč skozi celotno obdobje zime. Zato izberite elemente, ki naše misli popeljejo v zimske radosti. Najbolj preprosta izbira so okrasni venci, ki vam lahko ob primerni skrbi služijo še leta. Tisti, ki ste bolj ustvarjalni, pa jih lahko ustvarite tudi sami.

Da bi uokvirili podobo vhoda, mu dodajte vizualno višino z zimzelenimi rožami ali grmički. Te so lahko tudi umetne, umeščene v večje lonce. Pred vhod položite predpražnik v barvi, ki bo povezala celoten videz. En izmed načinov je tudi, da izberete predpražnik v barvi notranjih prostorov in ustvarite harmoničen videz.

Dekoracija predsobe

Okraševanje doma za praznike ne pomeni nujno le božične jelke. Priložnosti za ustvarjanje božičnega vzdušja je veliko, kot je na primer tudi prvi prostor, v katerega vstopimo v hišo ali stanovanje. Obesite umetniško sliko z zimskim motivom in dodajte umetno zelenje. Šale, rokavice in kape pospravite v pleteno košaro, lahko pa jo napolnite s copati za goste. Garderobno ogledalo okrasite z lučkami, ali pa jih razprostrite po steni.

Dnevni prostor kot središče doma

V zimskem času preživimo več časa doma kot poleti. Zato pomislite na udobje, dovolj prostora za skupno preživljanje časa in dodatna sedišča za goste. Če je vaša sedežna garnitura odmaknjena od stene, lahko za njeno hrbtišče dodate ozko visoko mizico oz. polico. Ta bo dodala praktično površino za odlaganje in dekoracijo. Na hitro lahko več sedišč za obiske dodate z otomani, ki ne zasedejo preveč prostora.

Ne le božični prazniki, temveč tudi zimsko obdobje, s seboj prinašata željo po mehkem zavetju, ki ga zelo dobro definirajo skandinavske dežele s pojmom »hygge«. Le kaj je še bolj vabljivega kot mehka odeja, položena na kavč, dišeča sveča in skodelica toplega čaja? Pri zimski preobleki vašega dnevnega prostora stremite k občutku udobja in topline.

Romantična zimska idila na toplem

Dodajte več virov luči, kot so namizne in talne luči, ki oddajajo toplo svetlobo. Za občutek praznikov ali pa le zimske romantike obesite okrasne lučke na okno, steno ali pa jih položite na vrh predalnika. V takšnem vzdušju boste zagotovo uživali celotno zimo. Dodatne odeje in dekorativne blazine bodo poskrbele za udobje, pospravite pa jih lahko v pletene košare, ki bodo s svojim sproščenim videzom dodale k atmosferi.

V zimskem času lahko zamenjate tudi nekaj bolj poletnih predmetov s tistimi, ki spominjajo na zimo – beli, srebrni, črni, temno modri in zeleni dekorativni predmeti.

Božično drevo

Božična jelka je skorajda nepogrešljiva. Za eleganten videz uskladite barve, ki ste jih uporabili za dekoracijo jelke in ostalih dekorativnih predmetov v prostoru, npr. okrasni papir, v katerega ste zavili darila.

Malenkosti so tiste, ki štejejo

V dnevni prostor lahko obesite adventni koledar s presenečenji za najmlajše, božične nogavice in okrasno zelenje. Za čarobno vzdušje dodajte svečo ali dve. Najbolj preprosta izbira so okrasni božični predmeti, ki služijo le enemu namenu – božičnim praznikom. Da bi ohranili eleganten videz stremite k načelu manj je več in ne zasičite prostora. Več nasvetov o božičnem dekoriranju doma si lahko preberete tukaj.

Dnevni prostor kot središče doma

V zimskem času preživimo več časa doma kot poleti. Zato pomislite na udobje, dovolj prostora za skupno preživljanje časa in dodatna sedišča za goste. Če je vaša sedežna garnitura odmaknjena od stene, lahko za njeno hrbtišče dodate ozko visoko mizico oz. polico. Ta bo dodala praktično površino za odlaganje in dekoracijo. Na hitro lahko več sedišč za obiske dodate z otomani, ki ne zasedejo preveč prostora.

Vir: lovegrowswild.com