Nazadnje posodobljeno:

Čar topline s Hygge filozofijo

Kategorije Dnevna soba, Interior design, Kuhinja, Navdih

Ste se kdaj vprašali, kaj je tisto, kar vas zares osrečuje? Naj bo to doseganje ciljev, dosežkov ali služenje denarja, Hygge filozofija nas spodbuja, da pogledamo globlje, v medsebojno povezanost, si priznamo majhne trenutke sreče in jih vključimo v naš dan.

Hygge je filozofija, ki izvira iz Danske, dežele nadpovprečno srečnih ljudi in vse nas zanima, v čem se skriva njihova skrivnost. Hygge ni le stil ali nabor aktivnosti, je pogled na življenje, v katerem svojemu telesu, umu in duši privoščimo počitek ter užitek v dobrih stvareh življenja. Spodbuja nas, da si vzamemo čas za ljudi, družino in prijatelje, za občudovanje sončnega zahoda ali vzhoda, čas za branje knjige pod toplo odejo ter počasno uživanje v gurmanski vroči čokoladi.

Hygge nas uči, kako si privoščiti majhne užitke in kako si zanje vzeti več časa v življenju. Je prisotnost v sedanjem trenutku, v pogovoru in preprostih stvareh, ki našemu vsakodnevnemu tempu dajejo smisel, nas potolažijo ter nam dajo občutek varne pripadnosti. Hygge se nanaša na mnoga področja, a tokrat se bomo posvetili njegovi aplikaciji v našem domu.

Hygge filozofija predlaga mnogo povezovalnih aktivnosti, atmosfero preprostih užitkov in prijetnega počutja pa lahko podpremo tudi preko opremljanja interierja. V tem primeru ustvarimo Hygge skozi vseh pet čutov: prijeten dotik z mehkimi in udobnimi teksturami, razvajanje za oči s šopkom rož in ambientalno osvetlitvijo, prijetno sproščujočo glasbo, čudovitim vonjem eteričnih olj in navsezadnje z dobro hrano.

Mehke in bogate tkanine, blazine in preproge

Danski koncept uživanja življenja temelji na občutku varnosti in udobja. Pri dekorju doma daje prednost naravnim materialom in mehkim, udobnim tkaninam. Opremite prostor s toplimi debelimi preprogami, mehkimi odejami in udobnimi blazinami. Zamislite si prostor, ki je tako prijeten, da v njem pozabite na zunanji, hektični svet.

Mehka, ambientalna svetloba

Velik del ustvarjanja Hygge stila je odvisen tudi od prave osvetlitve. Ta ne sme biti groba ali pretirana, kljub temu, da je v zimskih dneh manj zunanje svetlobe. Svetuje se uporaba zatemnilnikov, s katerimi lahko nežno zmehčamo močne luči. Zelo priljubljena je uporaba sveč, saj njhova svetloba ni tako ostra. Osvetlitev naj bo dobro in enakomerno razporejena, dodate lahko tudi okrasne, stenske ali namizne luči za ustvarjanje ambienta.

Hygge = mehka svetloba dišečih sveč

Klasična izbira Hygge stila so sveče. Prižgana svečka, sploh v hladnejšem delu leta, bo v prostor vedno vnesla nekaj čarobnega. Tudi če delate od doma, vam bo prižgana sveča na delovni mizi prinesla bolj prijetno delovno okolje in vas podprla z energijo ognja. Ob druženju bo vzdušje še bolj čarobno in romantično, ob izvajanju joge ali branju knjig, pa vam bo še dodatno pomagala k umiritvi in uživanju trenutka. Sveče so, tako kot topel čaj, skorajda obvezne v Hygge filozofiji.

Naravni materiali

Človek se najbolj počuti v naravi in enako velja za naravne elemente v njegovem domu. Hygge prinaša občutek varnosti, ki ga v postoru udejanita les in kamen. Pomagata nam prizemljiti prostor, obenem pa nastane čudovit kontrast, ko dodamo tople, debele preproge, mehke in puhaste blazine ter obložena sedišča. Če vaš dom nima elementov lesa ali kamna, ju poskusite dodati s pomočjo pohištva in dodatkov.

Prostor za druženje

Bistvo Hygge doma je posvečanje pozornosti in druženje z našimi najbližjimi. Zato v Hygge domovih pogosto najdemo središče za druženje, z veliko možnostmi za sedenje, igranje družabnih iger in uživanje v dobri hrani. To pogosto omogoča velika jedilna miza, za katero lahko posedete vse, ki vam največ pomenijo v življenju ter se veselite še več bogatih trenutkov življenja.

Dekorativa in dodatki v Hygge stilu

Tudi z dodatki lahko ustvarimo vzdušje, ob katerem se bodo ljudje sprostili in uživali v občutku domačnosti ter topline. V hladnejšem delu letu so popolni elementi, ki nas navdajo z občutkom toplote. Uporabite pletene tkanine in debelejše preproge, za nekaj starinskega šarma pa dodajte tudi kakšno lanterno in svečnik. Sproščenost nadgradite s kadilom ali aroma difuzerjem in vaš dom vas bo vedno sprejel s prijetnim vonjem. Občutek prijetnosti in udobja dajejo tudi rastline, zato dodajte lončnico ali dve, v jesensko-zimskem času pa se lahko poigrate tudi z materiali, ki jih najdete v gozdu. Poskusite se izogniti simetriji v postavitvi pohištva ter vzorcih. Namesto k popolnemu videzu, ki se ga ne upate dotakniti, stremite k vabljivemu in udobnemu dizajnu.

Vir: www.hotbeautyhealth.com
Vir: inspirationsandcelebrations.net
Vir: fashionandbeautyinc.com