Trend hladnih sivih in belih odtenkov, ki je prevladoval v zadnjem desetletju, se umika. Minimalizem in goli modernizem počasi, a vztrajno izpodrivajo toplejši odtenki. Zemeljska barvna paleta osvaja interierje, naj bodo to svetli odtenki lesa, bogati rjavi odtenki žameta, ali pa sedežna garnitura v konjak barvi.

Zemeljski toni postajajo nova nevtralna barva in del osnovne palete. Naravni odtenki so preprost način za ustvarjanje sproščenega in prijetnega videza v prostoru, naj bo to s tkaninami, barvo sten ali izbiro pohištva.

Nekatere barve v nas zbudijo pozornost, jasnost, kreativnost, spet druge intelektualno delo. Rjavi odtenki so sproščujoči, v nas zbujajo občutek udobja in vplivajo na boljše razpoloženje. Rjava je zemeljska barva, ki je povezana z naravo, zato v interierje vnaša pomirjujoč občutek. Spodbujajo povezanost med ljudmi in ustvarja zavetje doma.

Odtenki rjave barve so zelo prilagodljivi. Najdemo jih v barvi hrastovega lesa, zemlje in puščavskega peska. Lahko predstavlja dekadentno barvo čokoladnega moussa, lakiranega mahagonija ali pa svežega espressa. Ker združuje zelo raznolike tone in asociacije, lahko rjavo barvo vnesemo v vsak stil ali barvno paleto. Odlična je v kombinaciji z rožnato, belo, črno ali zeleno.

Sodobni interierji uporabljajo les na svoj način.

Tople odtenke lahko v prostor vnesemo z lesenimi elementi, ki združujejo udobje in dobro oblikovanje.

V sodobnih, svetlih interierjih lahko rjava barva deluje kot vizualni poudarek. Rjava bo dodala toplino in dopolnila ostale trendovske barve v pridušenih in pudrastih različicah.

Odtenkov rjave je veliko, od globokih in temnih do svetlih in lahkotnih, še posebej priljubljeni pa so topli odtenki konjak barve in dekoracija v modernem organskem stilu.

V sodobnih interierjih je vedno več naravnih materialov, kot so naravni les, preproge iz jute, ratan in lesene talne obloge. Z barvno paleto, ki jo navdihujejo zemeljske barve lahko otoplimo katerikoli prostor in stil.

Kombiniranje različnih rjavih odtenkov zahteva kontrast.

Ključ do svežega videza je kombiniranje različno svetlih odtenkov. Kadar so tla obložena z lesenim parketom, naj bo pohištvo nekaj odtenkov svetlejše ali temnejše. Rjavi odtenki so še posebej priljubljeni v kuhinji, kjer lahko začnete s srednje svetlo rjavim parketom, ki mu dodate elemente v svetlejših in temnejših odtenkih rjave.

Da bi zagotovili sodobni videz, izbirajte prelive za les, pri katerih se ohrani videz teksture lesa.

Uporaba rjave barve v vaših prostorih ne pomeni nujno nakupa temno rjave barve, ki nas spominja na domove naših babic in dedkov. Rajši poudarimo naravne lesene elemente v prostoru z izbiro prelivov za les. Ti so lahko tudi globljih rjavih odtenkov, a ker niso popolnoma prekrivni, bodo obogatili naravni videz in strukturo lesa, ne bodo pa je zakrili. Izberite lesena tla in predalnike ter omare iz naravnega lesa, obogatene s prelivom. Ena izmed najbolj priljubljenih načinov za uporabo lesa v interierjih pa so leseni tramovi z naravnim videzom.

Plastenje z različnimi odtenki rjave barve predstavlja popolno barvno zgodbo.

Tudi več različnih rjavih tonov skupaj bo delovalo skladno. Kombinirate lahko rjavo pohištvo z drugimi rjavimi tonimi različnih svetlosti, kot so zelo svetlo rjava tla in bogato temno rjav predalnik. Videz dopolnite s tekstilom na pohištvu v različnih rjavih odtenkih, kot je karamelno rjava sedežna garnitura, ali pa naslonjač v žametno rjavi barvi.

Kombinirajte zemeljske odtenke z modernimi barvami.

Izberite zemeljsko pridušene odtenke modre in zelene, barve draguljev.

Zemeljske barve lahko uporabite tudi na stenah kot nevtralno osnovo, na tleh in na zaključnih letvicah. V bolj drznih kombinacijah jo kombinirajte z živahno zeleno.

Izognite se monotonosti z uporabo teksture.

Kombinirajte različne teksture in zaključke za občutek globine. Namesto ravnih površin, se lahko odločite za lesene stropne panele, ratan ali pa valovite zaključke na predalnikih. Valovite, pletene, ali mehke tkanine bodo prav tako poskrbele za taktilnost in dodatno teksturo. Barve na stenah lahko kombinirate v mat ali sijaj zaključku. Dobra izbira kovin so zlata, bron in baker, ki odsevajo toplino rjavih tonov.

Ustvarite eleganco z videzom usnja.

Danes so na voljo že številne kakovostne imitacije usnja, tudi v različnih rjavih odtenkih. Poleg topline bo takšna sedežna garnitura in drugo oblazinjeno pohištvo poskrbelo tudi za eleganten izgled. Izberite sodobne kose, ki dihajo in imajo vitke linije.

Ustvarite kontrast s svežo belo barvo.

Topli rjavi odtenki in bela barva so vedno dobra kombinacija. Izberite pohištvo iz lesa ali stensko dekoracijo v različnih rjavih odtenkih, vključite pa lahko tudi poudarke v črni barvi.