Nazadnje posodobljeno:

Stiliranje barvnih knjižnih polic

Kategorije Dnevna soba, Interior design

Pri stiliranju polic v bolj karakternih barvah, kot so temno modra, temno turkizna, črna, svetlo modra in v odtenkih žajbljasto zelene, moramo biti previdni, saj ima kombiniranje močnejših barv svoje zakonitosti. Na primer, če uporabimo preveč enake barve ali podobnih tonov, bomo ostali brez kontrasta, police pa ne bodo prišle do izraza. Na splošno je pomembno, da ne uporabimo preveč predmetov in da police niso zasičene ter prenatrpane. Lahko na primer popolnoma zapolnite eno polico s knjigami, na druge police pa namestite predmete, med katerimi je tudi prazen prostor.

Pri temnih policah naj bo večina okrasnih predmetov v svetlejših barvah, da ustvarite vizualni kontrast. Pri svetlejših policah je lahko več predmetov v srednjih tonih. Svetle in nevtralne barve dekorativnih predmetov bodo izgledale čudovito ob temnih policah, steni ali stenskih oblogah. Igrajte se s teksturo in obliko predmetov. Pri kovini lahko izberete srebrne in/ali zlate tone, pri čemer pazite, da ne bo videz prehladen. Več toplih (zlatih) tonov v prostor prinaša toplino in občutek prijetnega udobja.

Velikost okrasnih predmetov in nasičenost polic

Še preden začnemo s stiliranjem polic, razmislimo o velikosti dekorativnih predmetov. Preveč manjših predmetov bo na policah delovalo neurejeno in prenasičeno. Uporabite predmete različnih velikosti ter tudi predmete, ki sami po sebi dovolj izstopajo s svojim videzom, da poleg sebe ne potrebujejo drugih, manjših predmetov. Med dekorativnimi predmeti vedno pustite tudi nekaj praznega prostora, da bo videz polic »zadihal«. Kombinirajte različne višine ter širine predmetov, s čimer boste ustvarili dinamičen bolj videz.

Tekstura ustvari kontrast z barvnimi policami

Uporabite različne teksture predmetov, ki bodo pomagale dodati videz globine. V kolikor bodo teksturirani predmeti tudi svetlejših barv, bodo še bolj izstopali na temnejši podlagi. Ena izmed takšnih rešitev so pletene košare, ki s svojo barvo dodajo topel in naraven videz ter ustvarijo kontrast s temno podlago. Vanje lahko pospravite manjše predmete, ki jih potrebujete in uporabljate, a jih ne želite postaviti na ogled.

Naravni elementi, kot so les, školjke in zelene lončnice

Obožujete tople in narave tone lesa, jute, ratana in podobnih organskih materialov? Na obarvane police lahko postavimo kar nekaj izdelkov iz lesa, kot so na primer lesene sklede, za pridih narave pa bodo poskrbele tudi zelene lončnice, okrasno rastlinje, ali pa vsaj umetno zelenje in cvetje.

Knjige kot dekorativni element

Pogosta izbira za okrasitev polic so tudi knjige, ali pa se ravno zaradi količine knjig odločimo za večji sistem polic. Za bolj usklajen videz lahko knjigam odstranimo prevleko za platnice (če jo imajo) ter jih združujemo v skupine po barvah. Za še bolj nevtralen videz jih obrnemo s hrbtiščem stran od nas, slaba plat tega načina pa je, da bomo težje poiskali knjigo, ki bi jo radi brali. Uporabite lahko tudi t. i. »coffee table« knjigo, ki običajno vsebuje prelepe fotografije, slike in podobno in lahko služi kot zanimiv vizualni element.  

Lesk kovine

Za celosten videz, kontrast in vizualno globino bodo poskrbeli kovinski predmeti. Kombiniranje različnih materialov, robustnih, organskih, mat in svetlečih elementov bo zaokrožilo in uravnotežilo celoten videz.

Barvna paleta glede na letni čas

Če uživate v menjavanju videza v prostoru, lahko ustavite osnovno paleto iz nevtralnih in svelih predmetov, z dodatnimi elementi pa vsak letni čas zamenjate videz in razpoloženje v vašem dnevnem prostoru. Na primer, v času jeseni lahko izberemo nekaj oranžnih ali rdečih tonov, še posebej, če nam je všeč zamolkla in zemeljska barvna paleta.

Hitri vodič za stiliranje knjižnih polic:

 • Na spodnjo polico namestite največje in (vizualno) najtežje predmete.
 • S pomočjo večjih predmetov, ki jim dodate manjše elemente na posameznih policah ustvarite točke pozornosti.
 • Knjige zložite na več načinov, v daljše in krajše sklope, skupaj s predmeti in brez njih, položite jih vertikalno in horizontalno.
 • Za nevtralen videz knjige zložite po barvnih sklopih, jim odstranite vrhnje platnice ali pa jih obrnite s hrbtiščem stran od sebe.
 • Nekaj knjig lahko zložite vertikalno in na vrh položite dekorativni predmet ali majhno lončnico.
 • Barve in teksture predmetov naj bodo med seboj povezane diagonalno (naj ne bo vsaka polica zgodba zase).
 • Praktična rešitev je osnovna postavitev dekoracije iz nevtralnih barv, ki jim po želji dodajate in spreminjate okrasne elemente glede na letni čas.
 • Tudi kontrasta je lahko preveč in takrat utrudi naše oči. Vedno dodajte tudi nekaj elementov v tonih, ki so blizu barvi vaših polic. Na ta način se bodo barve na bolj naraven način povezale in zlile v celoto, hkrati pa ponudile zanimiv kontrast.
 • Za umetniški in kreativni pridih dodajte tudi kakšen predmet posebne oblike, izstopajočo vazo ali umetniško skulpturo.
 • Manjše predmete pospravite v okrasne košare.
 • Na police dodajte najljubše slike in fotografije, predmete s potovanj in druge spominke za osebni pridih.
Vir: patrickjmurphybuilders.com
Vir: littlebluedeerdesign.com