Nazadnje posodobljeno:

“Sage green” kot najbolj trendovski odtenek zelene

Kategorije Dnevna soba, Interior design, Kopalnica, Kuhinja, Navdih, Otroška soba, Spalnica

Odtenek “sage green” oziroma zelena barva v odtenku žajblja je vedno bolj priljubljena na področju notranjega oblikovanja, skoraj zagotovo pa jo zasledimo v vsaki trenutni napovedi barvnih trendov. Razlogov za to je več. Zelena nas približa naravi, v dom pa prinese občutek spokojnosti in miru. Poleg tega, da jo lahko uporabimo pri barvnih poudarkih in dekoriranju, je primerna tudi kot nevtralna barvna osnova namesto bele ali sive – le z več osebnosti in individualnosti. Zaradi njene vsestranskosti jo lahko uporabimo na manjših ali večjih površinah v dnevni sobi, kuhinji, spalnici, otroški sobi, kopalnici in celo domači pisarni.

V osnovi nežen in mehak ton sivo-zelene se lahko zelo razlikuje glede na globino, svetlost in intenziteto barve. Ponuja nam številne možne kombinacije z drugimi barvami, stili in materiali. Lahko jo uporabimo na dramatičen in drzen videz kot tudi za nežno in pomirjujočo atmosfero.

Priljubljene kombinacije s “sage green” zeleno:

  • Sivo-zelena barva je najlepša v mat izvedbi.
  • Za nevtralno in umirjeno barvno paleto jo uporabite v kombinaciji z nežno ali temno sivo, sivo-bež odtenki in belo barvo.
  • “Sage green” zelena se odlično ujame z bakrom in lesom. Predstavlja tudi čudovito ozadje za zelene rastline.
  • Za nežen in svež videz jo kombinirajte s svetlim lesom, naravnimi toni, poroznim kamnom in belim marmorjem.
  • Dobro se ujema tudi z zlato barvo, še posebej z mat zaključkom, kromom, bakrom in srebrom.
  • Temna sivo-zelena se odlično ujema z odtenki roza barve, globokimi bordo in rustikalnimi toni. Svetla sivo-zelena naravnost obožuje nevtralne kožne barve in pudrasto roza.
  • Kombinirate jo lahko tudi z belo, sivo ali črno, temno zeleno, hladno svetlo modro barvo ali pa globokimi slivovimi odtenki.

Sivo-zelena ima lahko bolj hladen (moder) ali pa topel (rumenkast) podton. Prva se najbolje ujame z rdečkastimi odtenki, druga pa z lesom, rumenkastimi barvami ter sivo ali belo barvo.

Dnevna soba

V dnevni sobi ponavadi preživimo kar nekaj časa, zato bo pomirjujoč odtenek nežne zelene barve na nas vplival sproščujoče in obnavljajoče. Barvne poudarke lahko na preprost in hiter način v interier vpeljemo preko menjave dekorativnih blazin, različnih okrasnih predmetov, kot je vaza ali pa s pomočjo umetniških del. Zelo preprost, a čudovit način je tudi galerija fotografij s poudarkom na nežno sivo-zeleni shemi. Uporabimo lahko tudi naslonjač ali preprogo z odtenki zelene.

Kopalnica

V kopalnici se lahko odločite za bolj nevtralne odtenke sivo-zelene in z njimi pobarvate stene ali pa v tej barvi izberete dodatke, kot so brisače, kopalniška preproga, dozirnike za milo ali pa se odločite za belo-zelen vzorec na kopalniški / okenski zavesi. Za drznejši videz izberite kopalniške ploščice v odtenkih žajblja, saj jim dodajo teksturo. Oblik in možnosti je nešteto, rezultat pa je kopalnica, ki spominja na wellnes.

Kuhinja

V kuhinji najbolj pogosto vidimo sivo-zeleno barvo pri barvi kuhinjskih omaric. Čudovita je v kombinaciji z belim marmorjem in belo barvo. Odtenki sivo-zelene, ki jih lahko uporabimo pri omaricah, variirajo od najbolj svetlih pa vse do najtemnejših različic.

Otroška soba

Sivo-zelena je s svojo nežnostjo odlična izbira za punčko ali fantka, je nevtralna in ima pomirjujoč učinek. Najbolj primerni so svetlejši odtenki, ki delujejo lahkotno. Izbrana stena v tej barvi bo poskrbela za nežen in ljubeč vizualni poudarek v celotni sobi.

Spalnica

V spalnici se lahko odločimo za steno v zeleni barvi, najbolje je, da je to stena za posteljo. Ta je lahko v žajbljevo zeleno odeta v celoti, do 2/3 višine stene ali pa v zeleno barvo pobarvamo le spodnji pas stene, do višine vzglavja postelje. Če naša postelja nima vzglavne posteljne končnice, jo lahko simuliramo tako, da na mestu, kjer bi sicer bilo vzglavje, z barvo narišemo krog. S tem ne bomo pridobili le vizualnega vzglavja, ampak tudi na zanimiv način dekorirali steno ter ustvarili vizualno točko pozornosti v spalnici.

Zatočišče pred zunanjim svetom

S psihološkega vidika zelena barva simbolizira ravnovesje in harmonijo, odpira naš srčni center in čustva ter s tem ustvarja ravnotežje med glavo in srcem. Prostori v sivo-zeleni barvi delujejo kot zatočišče pred zunanjim svetom in stresom modernega načina življenja. Spominja nas na naravo, svež zrak ter polni naše izpraznjene zaloge energije.