Nazadnje posodobljeno:

Ideje za kreativno dekoracijo sten

Kategorije Interior design

Vsaka površina v prostoru je neporisano platno, ki je priložnost za izraznost in kreativnost. Pogosto stene prebarvamo z belo barvo, ki prostor vizualno odpre in osveži. Če pa je čistega in minimalističnega videza preveč, dom hitro deluje tuje in sterilno. Če imate občutek, da prostoru manjka osebnosti, ste po naravi bolj maksimalist ali pa se dobro počutite v bolj kreativnih prostorih, lahko za vizualno nadgradnjo prostora uporabite tudi stene.

Na voljo so številne možnosti, katero boste izbrali, pa je odvisno od vašega stila in velikosti prostora. Večji kot je prostor in s tem stena, ki jo imate na voljo, bolj se lahko igrate z močnejšimi barvami in kontrasti. Najbolj osnovna rešitev je vedno barva, pri njej pa se nam odpirajo številne možnosti. Odločimo se lahko za vizualno dominantno steno, ki jo prebarvamo v kontrastno barvo. Ta kontrast stene lahko še dodatno poudarimo z umetniško sliko ali grafiko, ki vsebuje barvo, v katero smo odeli steno.

Ustvarjanje oblik s stenskimi barvami

Z barvami lahko ustvarimo t. i. color blocking učinek. Steno oblečemo v dve barvi in steno vizualno razbijemo na dva ali več delov. S pomočjo barv lahko ustvarimo tudi navidezne like, silhuete in oblike. Priljubljena tehnika je risanje provizoričnega posteljnega vzglavja, ozadja za omarice ali pa višino do dveh tretjin stene. Pobarvamo lahko steno ali del stene, na kateri bodo police ali pa z izbrano barvo pobarvamo steno, na katero bomo umestili galerijo slik.

Dekorativne ometne barve

Impresivna tehnika barvanja, ki je sicer dražja, je uporaba dekorativnih ometnih barv, ki dajejo videz dvodimenzionalnosti, usnja ali pa celo venecijanskega stila. Tovrstno barvanje običajno zahteva tudi nekaj več truda, znanja in potrpežljivosti, rezultat pa je čudovit. Lep primer so barve z videzom betona, a ker vsebujejo posebne učinke, te ne delujejo pusto, temveč večdimenzionalno.

Tapete za dominantno steno

Na izbiro imamo številne tapete, od najbolj preprostih in minimalističnih, do barvitih, strastnih in dramatičnih. Za otroško sobo lahko kupite tudi le posamezne nalepke v obliki kroga, srčkov ali zvezdic in jih polepite na izbrani predel sobe. Ali pa v dnevni sobi izberete le eno steno in jo oblečete v izbrano tapeto. Prostor bo takoj zaživel in dobil osebni pečat.

Galerija slik

Vedno se lahko odločite tudi za galerijo slik, posterjev, grafik, ali pa za umetniško delo v večjem formatu. Rešitev je zelo primerna za dnevne sobe ter tudi za jedilnice ali jedilne kotičke, predsobe in hodnike.

Dekorativne police

Če uživate ob pogledu na lepe dekorativne predmete ali pa imate mnogo spominkov s potovanj, lahko prostor opremite s stenskimi policami, na katere razstavite priljubljene predmete. Igrate se lahko z barvnimi kombinacijami in stili ter spreminjate videz glede na letni čas.

Popestrite stene z naslednjimi idejami:

 1. Betonski videz
 2. Dekorativna ometna barva
 3. Kontrastne barve in materiali
 4. Dekorativne tapete
 5. Nalepke za otroško sobo
 6. Liki in ilustracije
 7. Galerija fotografij, slik ali grafik
 8. Veliko umetniško delo
 9. Dekorativne police
 10. Ogledala in drugi okrasni stenski predmeti
 11. Maksimalizem

Videz betona

Vir: Etsy
Vir: Etsy
Vir: Etsy

Barvita galerija

Vir: Etsy

Umetniško delo velikega formata

Vir: Kathryin MacDonald
Vir: Etsy
Vir: Etsy
Vir: Etsy

Igranje z barvo

Stenske dekoracije

Stena v kontrastni barvi

Tapete na steni, ki jo želimo poudariti

Vir: Etsy
Vir: Lelands wallpaper
Vir: Etsy

Ogledala

Vir: Etsy