Nazadnje posodobljeno:

Kako izbrati najboljšo obliko delovne mize po Feng Shuiju

Kategorije Feng shui, Interior design, Navdih

Vsak prostor vpliva na nas s svojo energijo (in mi nanj z našo). Enako je s pisarno in delovno mizo, za katero verjetno presedimo kar nekaj časa. Feng Shui prepoznava različne kvalitete oblik, materialov, barv in postavitev pohištva v prostoru. Boljša kot je energija pisarne, boljša bo vaša energija, s tem pa tudi vaš uspeh. Dober Feng Shui vas torej lahko podpre pri vaših prizadevanjih, slab pa ovira. Obstajajo splošno veljavne smernice za dober Či, hkrati pa se bodo Feng Shui nasveti razlikovali glede na različne potrebe posameznikov. Nekdo, ki je na primer bolj raztresen in se težko skoncentrira, potrebuje obliko delovne mize, ki prizemljuje, nekdo, ki je zelo strukturiran, pa bo imel več koristi od mize, ki spodbuja tok in kreativnost duha. Prvi korak torej predstavlja prepoznavanje naših izhodišč, želja in potreb in glede na njih izbira čim boljše oblike, barve in materiala delovne mize.

Pri izbiri delovne mize moramo upoštevati:

  • material, iz katerega je izdelana miza,
  • obliko mize in
  • barvo.

Vpliv materialov, kot so les, kovina, laminat in steklo

Izmed lesenih in steklenih miz, miz iz laminata ali kovine, je delovna miza iz lesa najboljša Feng Shui izbira. V prostor prinese energijo narave, ki je hkrati pomirjujoča in poživljajoča.

Steklena miza nima trdnosti, ker dopušča energiji, da se premika zelo hitro. Če jo imate, lahko ta negativni aspekt pozdravite z visokimi rožami in rastlinami, s katerimi boste ustvarili bolj prizemljeno in trdno energijo.

Miza iz kovine po Feng Shuiju prinaša ostrino, preciznost in jasnost. Če vas pritegne, je lahko dobra izbira za vas, še posebej, če je vaš rojstni element Voda ali Kovina. Spodbuja jasno osredotočenost.

Miza iz laminata ima večinoma pasivno energijo brez življenja, ki jo lahko aktivirate s poživljajočimi Feng Shui zdravili, ki so primerna za vašo pisarno.

Najboljše oblike delovnih miz po Feng Shuiju

Najboljša oblika delovne mize je pravokotnik, sicer pa je večina oblik mize po Feng Shuiju sprejemljivih, katero izbrati, pa je odvisno od cilja, ki ga imate.

Najbolj pogosta pravokotna oblika mize prinaša prizemljeno energijo z elementoma rasti in širjenja. Najboljša izbira je miza s spredaj odprtim predalom, saj kot takšna spodbuja boljši pretok energije.

Delovna miza, ki je ukrivljena in se njeni različni deli povezujejo, je prav tako odlična Feng Shui izbira, saj spodbuja kreativnost in stalen, svež tok energije. Pozicionirajte jo tako, da sedite znotraj krivulje, ne zunaj. Za ljudi, ki jih hitro kaj zamoti in imajo težave s koncentracijo, tovrstna oblika mize ni dobra izbira. Miza v obliki črke L ima lahko dobro Feng Shui energijo, če je postavljena v dobro Feng Shui pozicijo.

Za delo pa so najmanj ugodne okrogla oblika mize, prav tako tudi ovalna ali pa kvadratna. Kvadratne mize lahko ustvarijo energijo stagnacije, okrogla pa ravno nasprotno, stalno gibanje. Te vrste miz so lahko veliko bolj primerne za druge situacije – okrogla miza je idealna za povezovanje, npr. skupne sestanke, saj omogoča prost pretok energije in enakovredno pozicijo ljudi, ki sedijo za njo. Ovalna miza deluje podobno, a razmerja že niso enaka. Kvadratna miza bo koristna za osebo, ki hitro »odplava« in potrebuje več koncentracije ter osredotočene pozornosti.

Najboljša barva delovne mize po Feng Shuiju

Barva je pomemben dejavnik v Feng Shuiju, s katero najhitreje, najlažje in skorajda takoj ustvarimo posebno kvaliteto energije. Pri izbiri upoštevajte lastnosti posamezne barve, ki so koristne predvsem za vas osebno, na splošno pa velja:

Črna barva mize spodbuja koncentracijo, širino in odprtost duha ter tudi introspekcijo.

Rjava barva prizemljuje, ustvarja občutek udobja in umirjanja za telo.

Bela spodbuja jasnost in disciplino, nekaterim ljudem pa lahko črpa energijo.

Siva dodaja k zbranosti, deluje pa podobno kot bela, saj pripadata istemu elementu.

Zelena nas obnavlja, je kreativna in nas na nek način neguje.

Rdeča predstavlja energijo, ki nas zelo aktivira, zato ni dobra izbira za daljše obdobje.

Vsaka barva ima različne odtenke in intenziteto, zato bo imela temnejša različica izbrane barve drugačno energijo kot njena svetlejša sestra. Prav tako so lahko mize sestavljene iz različnih materialov, zato se odločajte glede na vse informacije in vaše potrebe.

Organiziranost delovne mize in kreativni nered

Delovna miza naj ne bo popolnoma nakopičena, zato kreativni nered pospravite vsakič po zaključenem projektu, idealno pa je, če to storite vsak dan po končanem delu. Na mizo postavite le tisto, kar je najnujnejše, karkoli bi lahko pospravili, odmaknite s površine mize. Načelo manj je več, v tem primeru drži.

O postavitvi mize v pisarni, poziciji moči in drugih Feng Shui načelih za poslovni uspeh smo pisali >> tukaj.

Vir: allmodern.com
Vir: Beliani