Bela barva predstavlja marsikaj. Neporisano platno, nešteto možnosti in smeri. Nov začetek. V naše domove prinaša svežino, lahkotnost, jasnost in veliko svetlobe. Poleti nas hladi, pozimi pa z odbijanjem svetlobe s površin, podpira čim boljši izkoristek dnevne svetlobe v stanovanju. Kljub temu, da je navidez uporaba bele barve tako preprosta, je izbira pravih podtonov stvar priprave in premišljenosti. Še posebej, če nameravate v interier vnesti več belih elementov, predmetov in pohištva. Kmalu namreč ugotovimo, da je vsaka »bela barva« drugačna.

Razlog za to leži v barvni temperaturi, ki lahko zelo variira od tople, prek nevtralne pa vse do hladne lestvice. Barvno temperaturo boste najhitreje ugotovili s primerjanjem – obe beli barvi položite drugo poleg druge, najbolje na dnevni svetlobi. Modrikasta bela ima hladen podton, bolj rumenkasta pa topel podton. Nevtralna bela ne bo imela nobenega prevladujočega podtona.

Snežno bela kraljica

Izbiro belo barve na stenah uskladite s celotno barvo shemo vašega interierja. Če je ta bolj na hladni strani (siva, črna, modra, zelena, roza), uporabite hladno belo barvo na stenah in obratno, če v vašem prostoru prevladujejo topli toni, izberite toplejšo belo (uporaba toplih odtenkov lesa, rumeni, oranžni in rdeči toni). Bež in zemeljski odtenki so lahko topli ali hladni, odvisno od količine sive, ki se nahaja v barvi. Da bi se popolnoma prepričali, položite oba odtenka (recimo vzorčke), enega poleg drugega in ugotovili boste ali sta barvi kompatibilni.

Še posebej bodite pozorni, kadar kombinirate in združujete več belih elementov. V tem primeru bo morebitna neusklajenost podtonov najbolj očitna, na primer pri kombiniranju marmornatega kuhinjskega pulta in belih kuhinjskih ploščic ali pa bele preproge z vzorcem ter bele kavne mizice v dnevni sobi, pri katerih se podtoni ne ujemajo.

Barvno temperaturo oziroma podton uskladite pri elementih, ki zavzemajo večje barvne površine v stanovanju. Če je vaš parket nevtralnega tona, lahko izberete katerokoli belo barvo stene, pri toplem parketu izberite toplo ali nevtralno belo in pri hladnem tonu tal, hladno ali nevtralno belo barvo.

Toplino vnesite s teksturo

Kadar uživate v belih barvnih shemah, lahko sterilnost in minimalističnost bele barve uravnovesite z bogatimi oblikami, na primer preko oblike pohištva in dodatkov ter preko tekstur pri tkaninah, preprogah, zavesah in celo pri stenah s paneli. Nevtralnost beline nadomestite z bogatimi oblikami, krivuljami, ornamenti in čutnimi teksturami. Tako boste ustvarili globino in dimenzijo v prostoru ter ohranili prednosti bele barve, ki so vam všeč.

Vir: NZhouse&Garden

Vir: Celerie Kemble

Vir: Thedecorista.com

Vir: Thedecorista.com

Vir: Thedecorista.com

Vir: Thedecorista.com

Vir: www.sfgirlbybay.com 

Vir: www.thisisglamorous.com

Vir: cover main