Nazadnje posodobljeno:

Vzorci polaganja ploščic

Kategorije Interior design

Prenova kopalnice spada med zahtevnejše in dražje projekte, zato je dober premislek pred izvedbo načrta zelo tehten korak, ki nam lahko prihrani kasnejše razočaranje. Na trgu najdemo različno ponudbo kopalniških ploščic, ne le različnih barv, oblik in stilov, temveč tudi različnih materialov in zaključkov, vsak pa ima svoje funkcionalne prednosti. Pogosto verjamemo, da lahko s ponujenimi ploščicami dosežemo običajen in pričakovan videz kopalnice, a pri polaganju ploščic se lahko pred končno odločitvijo poigramo tudi z različnimi vzorci polaganja ploščic in ustvarimo unikaten videz.

Z različnimi načini polaganja kopalniških ploščic lahko dosežemo bolj edinstven in dizajnerski videz ali pa ustvarimo bolj prefinjen videz s cenovno ugodnejšimi ploščicami. Primer uporabe kreativnosti so zagotovo t. i. »Subway tiles«, ki jih lahko položimo na 12 različnih načinov.

Različne videze lahko ustvarimo z izbiro barve ploščic, zaključka (mat, sijaj, nežni sijaj, videz školjke, 3D videz, organske oblike …) in barve fugirne mase. Rezultati so lahko zelo različni, od stila do občutka, ki nam ga daje prostor.

Fugirna masa

Tudi izbira barve fugirne mase je zelo pomembna pri ustvarjanju končne kombinacije. Bolj temna kot je fugirna masa, bolj dramatičen bo videz. Za bolj nežen in poenoten videz izberite belo fugirno maso ali pa v barvi ploščic. Z različnimi odtenki fugirne mase boste z enakimi ploščicami dosegli različen videz in občutek, ki ga boste imeli, ko boste stopili v prostor.

Vodoravno

Ploščice, ki so položene vodoravno in poravnane po robovih, dajejo vtis čistega in modernega videza. Za bolj mehek in topel občutek izberite ploščice z rahlo organsko površino, sijaj ali mat, zaradi katerih bo obložena stena delovala bolj naravno.

Navpično

Drzen geometričen vzorec, kjer bomo ploščice položili navpično, od roba do roba, bo deloval zelo izčiščeno, moderno in urejeno, še posebej, če bodo ploščice imele gladko površino. Tovrsten vzorec se dobro poda z večjimi, minimalističnimi ploščicami v videzu betona.

Ribja kost

Vzorec polaganja ploščic v ribji kosti je zelo tradicionalen, a obenem tudi sodoben, še posebej, če uporabimo temne ploščice in temno fugirno maso. Svež in sodoben videz bodo ustvarile tudi bele ploščice s sijajem in belo fugirno maso. Prednost vzorca ribje kosti je, da lahko z njim ustvarite elegantin videz tudi z najbolj preprostimi in cenovno ugodnimi ploščicami.

Zamaknjene

Tradicionalen vzorec polaganja ploščic je videz, pri katerem ploščice zlagamo vodoravno, eno na drugo, a je vsaka naslednja vrsta ploščic zamaknjena – nova ploščica se začne na 1/2, 1/3 ali 2/3 spodnje ploščice. Videz je zelo priljubljen in omogoča številne izvedbe s ploščicami, ki so izbočene, nepravilnih oblik, ali pa klasično gladke z visokim sijajem. Vzorec je pogost tudi pri ploščicah z imitacijo marmorja ter “subway” ploščice. Če želite popestriti ta vzorec, lahko kombinirate svelte ploščice s temno fugirno maso in ustvarili boste bolj dramatičen in sodoben videz.

Kreativne

Predstavljamo tudi vzorce polaganja ploščic, ki so manj običajni, a kljub temu ustvarijo eleganten in sodoben videz – z elementom presenečenja. Tovrstni načini polaganja so odvisni tudi od velikosti in oblike ploščič. Predlagamo vam, da pred pravim polaganjem ploščic in fiksacijo s fugirno maso, preizkusite nekaj načinov “na suho” in se prepustite kreativnosti ter novim možnostim. Z več preizkušanja in ogledovanja različnih možnosti boste našli pravo zase in v njej uživali še mnogo let.

Vir: fabmood.com
Vir: Emily Henderson
Vir: Emily Henderson