Kopalnica je za mnoge sveti prostor, kjer si uredijo domačo SPA oazo, se sprostijo in zaključijo svoj dan. To ni presenetljivo, saj kopalnica po feng shuiju simbolizira čiščenje in opuščanje starih stvari, da lahko naredimo prostor za nove. Da bi ustvarili lepo kopalnico in občutek wellnesa, so poleg čistoče in funkcionalnosti pomembni tudi dizajn in splošna načela feng shuija. Ta svetujejo, kako lahko uredimo kopalnico, da bo ta prijetna in nas bo povzdignila vsakič, ko bomo stopili vanjo.

Osnovna feng shui načela za kopalnico

Kopalnica in stranišče sta v stanovanju najbolj intenzivna vira tekoče vode in zato iz vidika feng shuija zelo aktivna. Voda ima namreč sposobnost, da si zapomni informacije, ter da zgoščuje življenjsko energijo qi. Kopalnica je tako prostor, kjer s sebe na telesni in energijski ravni s sebe odplaknemo vse, česar ne potrebujemo več. Voda ima namreč očiščevalno moč, ne le fizično, temveč tudi energijsko. Čisti našo avro, čustvene in miselne nečistoče, ki so se nam nakopičile čez dan.

Na trgu lahko najdemo veliko ponudbe za opremo kopalnice, prav tako številne ideje in nasvete za opremo tega intimnega prostora. Kljub temu, da lahko čudovito opremimo tudi zelo majhno kopalnico ali pa nas pri prenovi prepriča zanimiva oblikovna rešitev, po feng shuiju za kopalnico veljajo posebna načela. Ta spoštujejo naravne zakonitosti in predstavljajo osnovo za načrtovanje kopalnice, še predno se lotimo postavitve kopalniških elementov in izbire barvne sheme.

Da bo kopalnica prostor, ki ne bo odnašal energije in se boste v njem dobro počutili, upoštevajte spodnje nasvete:

 • Dobro energijo v kopalnici si zagotovite tako, da vanjo vnesete vseh pet elementov feng shuija: voda (npr. simbol morja, modra barva, valovite oblike), ogenj (svečka, odtenki rdeče barve), kovina (pipe, kovinski elementi na ogledalih, lučeh), zemlja (kristali, posode iz kamna ali porcelana, zemeljski in oker toni), les (lončnice, zelena barva).
 • Kopalnica naj bo vedno dobro prezračena, če je le možno, naj bo v njej čim več dnevne svetlobe.
 • V kopalnici naj bi se sprostili in se znebili vse nesnage s telesa in avre.
 • Stranišče naj ne bo prva stvar, ki jo zagledamo ob vhodu v stanovanje ali hišo. Stranišče je namreč povezano z odplakami – umazano in izrabljeno vodo, ki naj bi človeški potencial človeka in prostora slabile.
 • Kopalnica naj ne bo postavljena v bližini vhoda, nad njim ali v bližini kuhinje ter spalnice. Nasproti nje, naj ne bo tudi pisarna, saj vam tako lahko odteka bogastvo.
 • Vedno zaprite pokrov školjke in zapirajte vrata v kopalnico. Če imate možnost, po uporabi zaprite tudi odtoke.
 • Odtoke sanitetnih prostorov lahko na simbolični ravni blokirate z ogledalom, ki ga namestite na zunanjo stran vrat kopalnice ali stranišča.
 • Ogledalo naj ne bo sestavljeno iz več kosov, tako da “reže” osebo, ki se v njem opazuje na več delov. Omarice s 2- ali 3-delnimi frontami iz ogledala niso primerne.
 • Vse naprave naj delujejo, nedelujoče popravite ali odstranite.
 • Ne kopičite stare kozmetike, redno preverjajte rok uporabnosti.
 • V kopalnici naj ne bo nakopičenih kupov oblek, kozmetike ali čistil. Poskrbite za lično in organizirano shranjevanje izdelkov, ki jih potrebujete.
 • In nenazadnje, poskrbite za prijetno vzdušje.

Kopalnica pa ni zgolj prostor, ki nam zagotavlja umik in funkcijo osebne higiene. Že z nekaj truda in ob primerni ureditvi razvaja naše čute in nam nudi veliko tudi v smislu oblikovanja. Zato smo za vas pripravili izbor čudovitih primerov dizajna kopalnic – za navdih pri prenovi ali dekoriranju prostora.

Vir: Martha O’Hara Interiors
Vir: One King Design
Vir: Daily Dream Decor