Glamurozne črne ploščice, marmor in elegantna belina predstavljajo le eno od »zen« kombinacij sodobnih kopalnic, ki v primerjavi s tistimi izpred nekaj deset let spominjajo že na domači spa. Danes so materiali, ideje in izvedba kopalniških interierjev močno napredovali in za marsikoga postali strast. S pojavom porcelanastih in drugih ploščič, ki imitirajo marmor in druge priljubljene ter dražje materiale, je čudovita kopalnica postala mnogo bolj dosegljiva. Pri tem nam pomagajo učinkovit in estetski dizajn ter načrtovanje prostora že pred samim začetkom prenove ali prvega opremljanja.

Kopalnica je v prvi vrsti prostor, ki opravlja kar nekaj funkcij. Zato je še pred načrtovanjem dizajna in stila pomembno razporediti nujne kopalniške elemente ter poiskati najbolj učinkovit izkoristek prostora. Tudi kopalnica z manjšo kvadraturo je lahko hkrati praktična ter lepa. Bistvo je v predhodnem načrtovanju, zato je prvi korak vedno definicija naših potreb in želja. Običajno je kopalnica prostor, ki ga uporablja več družinskih članov hkrati, zato mora biti praktična. Zasnovana naj bo tako, da bosta njeno čiščenje in uporaba čim bolj enostavna, hkrati pa mora biti odporna na večjo količino vode in vlago.

Oblika tuš kabine in vrat

Na učinkovito izrabo prostora lahko vplivamo z izbiro oblike tuš kabine. Udobno tuširanje omogočajo kvadratne in pravokotne oblike, polkrožna oblika pa bo sicer nudila manj prostora komolcem, a bo ohranila več talne površine. Pomembna je tudi izbira vrat. Najmanj prostora pri odpiranju in zapiranju potrebujejo drsna vrata, takoj za njimi so vrata z dvojnimi krili, nekaj več prostora pa pri odpiranju zavzamejo vrata z enojnimi krili. Kadar bi radi prihranili prostor, so dobra rešitev tudi vrata z drsnim ali pivotnim sistemom odpiranja, ki se odprejo polovično navzven in polovično navznoter. Glede na stil, ki ga želite doseči, se odločite ali bodo cevi skrite ali pa izpostavljene. In še namig: če želite bolj sodoben videz, izberite nizko (in ne visoko) dno pri tušu, saj deluje bolj moderno.

Kopalna kad kot središče zen kopalnice

Vizualno izpostavljena kopalna kad je lahko lep poudarek v dizajnu kopalnice. Prostorsko najbolj učinkovita je standardna kad, ki je postavljena ob steno. Za občutek luksuza izberite prostostoječo kad, ki je lahko tradicionalnega ali pa bolj modernega videza. Če v kopalnici ni dovolj prostora in za tuš in za kopalno kad, izberite prilagojeno kad, ki hkrati omogoča tudi udobno tuširanje.

Nujnosti, kot sta umivalnik in toaletna školjka

Na videz kopalnice vsekakor vpliva tudi izbira umivalnika. Za najbolj moderen in estetski videz izberite samostoječi umivalnik s skrito cevjo za pipo. Če je vaša kopalnica majhna, je zelo dobra rešitev umivalnik, ki se pritrdi na steno, saj bodo tla še vedno prosta. Zelo priljubljeni in tudi zelo stilski so tudi samostoječi umivalniki, ki so idealni za najmanjše prostore. Kadar imate na voljo dovolj prostora in če kopalnico običajno uporablja več oseb hkrati, namestite dva umivalnika, ki sta nameščena na vrh pulta oziroma kopalniške omarice.

Naslednja odločitev je tudi izbira toaletne školjke. Še pred izbiro tipa školjke pa najprej vzemimo v obzir tehnične in praktične zahteve, saj bo to vplivalo na stroške, montažo in na kasnejši dostop do kotlička. Moderni videz bomo najhitreje dosegli s školjko, ki se pritrdi na steno ali pa z zaprtjem prostora, ki nastane med steno in školjko zaradi kotlička. Če želimo doseči bolj tradicionalen ali retro stil, pa izberimo kotliček, ki se namesti visoko na steno.

Izbira pip, cevi in drugih inštalacij

K izgledu kopalnice doprinesejo tudi izbira materialov in vidne oblike vodnih inštalacij, kot so pipe, ročaji in inštalacije za tuš. Na voljo so številni materiali in izvedbe, odločimo pa se za bolj tople ali hladne tone, glede na ostalo barvno shemo – ali za kombinacijo dveh kovin. Za čist in minimalističen videz uporabite krom ali nerjaveče jeklo. Zelo elegantno pa delujejo črne pipe in druge inštalacije v črni barvi. Če želite v dizajn kopalnice vnesti toplino uporabite barve brona, bakra ali pa rdečega zlata.

Prostor za shranjevanje

Najbolj svež in sodoben videz kopalnice boste dosegli s tem, da bo pospravljena. Ob uporabi hitro začnemo kopičiti kozmetiko, rezervni toaletni papir, brisače, kopalne plašče, oblačila, če imamo otroke pa še igrače. Zato je bistvenega pomena, da pred opremljanjem kopalnice razmislimo, kje bo mesto za vsako izmed dnevno potrebnih stvari ter izberemo način shranjevanja, ki bo najbolj ustrezal našim potrebam.

Zelo priljubljene so omarice, ki segajo od ene do druge stene, poleg elegantnega videza pa ponujajo tudi veliko prostora za shranjevanje. Za odlaganje in priročnost kozmetičnih izdelkov so uporabne niše v tušu, za hitro obešanje brisač in kopalnih plaščev obešalne kljukice, za različne vrste osebnih predmetov pa tudi priročne in lepe košare.

Kopalniške omare načrtujmo tako, da bomo lahko čim več stvari, ki jih potrebujemo vedno pospravili v omaro (in ne na omaro ali okoli omare). Tako bo kopalnica vedno pospravljena, dodali pa ji bomo lahko dekorativne elemente, ki pričarajo umirjeno in elegantno vzdušje.

Če imate možnost, so zelo uporabni tudi pulti, na katere se namesti umivalnik ali po možnosti dva, saj boste lahko na pult odstavili vse, kar potrebujete za jutranjo in večerno rutino.

Izbira barvne sheme in stila

Verjetno najljubše opravilo pa je izbira stila, v katerem želimo opremiti kopalnico. Izbira je široka, od boemsko ali pa tradicionalno navdahnjenih prostorov do zelo priljubljenih sodobnih in bolj čistih linij. Ne glede na osebni stil, si lahko pri izbiri pomagamo z zbiranjem idej in primerov kopalnic, ki so nam všeč. Zbrane ideje nato primerjamo z realnim prostorom, ki ga imamo na voljo ter definiramo dejanske oblikovne rešitve. Ta del je zelo pomemben in nujen, saj je vsak prostor drugačen. Morda večina rešitev, ki so nam zelo všeč, ne bo prišla v poštev za našo na primer zelo majhno kopalnico, a vendar bodo ideje, ki bodo ustrezne, iz potenciala naše kopalnice potegnile največ.

Vir: remodelista.com