Nazadnje posodobljeno:

Scandi Luxe: elegantni skandinavski stil

Kategorije Dnevna soba, Interior design, Kopalnica, Kuhinja

Skandinavska estetika je danes stalnica med stili notranjega oblikovanja. Prepričala nas je s čistimi oblikami, nevtralno barvno paleto in svetlimi prostori, ki dihajo. Trend, ki je nastal na temelju severne estetike skandinavskega stila, je tudi vedno bolj opazen Scandi Luxe – ki predstavlja bolj elegantno in glamurozno različico običajnega skandinavskega stila.

Sofisticirana različica vsebuje več glamuroznih dodatkov, bogate tkanine in več vizualne drame. Scandi Luxe združuje preprostost skandinavskega stila z luksuznimi teksturami in elegantnimi poudarki. Je vabljiv in gostoljuben, a tudi prefinjen. Kako ga ustvarimo in po čem se razlikuje od običajnega skandinavskega stila?

Če je severni skandinavski stil usmerjen k praktičnosti in preprostim linijam, je Scandi Luxe bolj ekstravaganten. Več pozornosti namenja kakovostnemu udobju, načinu osvetlitve, občutku razkošja, dovoli pa si tudi občasen kanček glamurja.

Pri Scandi Luxu opazimo dotik luksuza, kot pove že njegovo ime, zato lahko uporabljamo bolj kvalitetne in dražje materiale ali pa se poslužujemo materialov, ki niso nujno dražji, a nudijo videz luksuza. Pogosti so pasteli, bela ali črna barva, svetel les v kombinaciji z medenino, bakrom in marmorjem ali pa interjerji v dramatičnih monokromatskih in nevtralnih tonih. Je kombinacija klasičnega modernega stila in čiste, minimalne estetike, ki je hkrati udobna in elegantna.

Kako ustvarimo videz Scandi Luxa?

V osnovi naj bo pohištvo v nevtralnih tonih ter linijah, nato pa mu dodajte dva glamuroznejša elementa, kot je razkošen žameten naslonjač in elegantno kavno mizico.

Uporabite lahko tudi tapete na stenah v svetlih barvah lesa ali pa zamolklih barvah z vzorci.

Poleg lesa, ki je osnova skandinavskega stila, se pri njegovi luksuzni različici pojavljajo tudi drugi materiali. Povsod, kjer imate možnost uporabiti material, ki deluje bolj luksuzno in glamurozno, boste ustvarili videz Scandi Luxa.

Pomembna je tudi tekstura, ki doda vizualno dimenzijo. Skandinavski stil je sam po sebi udoben, zato v njem ponavadi najdemo odeje, preproge in dekorativne blazine. Bolj hladni materiali so uravnovešeni s svojim nasprotjem, na primer z mehko odejo.

Kombinirajte materiale z nesvetlečo površino in materiale z visokim sijajem ter na ta način ustvarite kontrast, občutek globine in teksture.

En izmed trikov za ustvarjanje Skandi Luxa je ustvarjanje vizualne globine s plastenjem različnih tonov, na primer, svetla tla kombinirajte s srednje temnih in temnih lesom pri drugih kosih pohištva.

Izberite nekaj glamuroznih dekorativnih dodatkov

Materiali in barve naj bodo črni, zlati, beli, mat ali s sijajem ter različne kovine ali steklo. Zelo priljubljena sta tudi marmor, beli in črn ter videz bakra in medenine.

Občutek luksuza:

  • Za nekaj luksuznega stila bo poskrbela elegantna klubska mizica.
  • Priljubljena je estetika iz 50. let. Za občutek luksuza čez njega položite ovčjo kožo.
  • Uporabite črno-bele blazine, blazine s teksturo in glamuroznim videzom. To so lahko različni motivi, našitki, svetleči elementi ali bolj prefinjeni materiali.

Elegantne in prefinjene barvne kombinacije

Nadgradite nevtralno paleto hladnih sivih, belih tonov s toplino naravnih odtenkov rožnate, karamelne terakote ali nežno žajbljevo zelene barve.

Primer scandiluxa je uporaba nežno rožnate žametne sedežne garniture, ki vnese nežnost in toplino ali pa drznih črnih okvirjev, kovinskih nog pohištva, črnih okvirjev tuš kabine ter drznih elementov svetil.

Kombinacije materialov:

  • Les in terazzo ploščice
  • Les, marmor in medenina
  • Črni okvirji pohištva, slik, tuš kabine
  • Nevtralni zemeljski toni v kombinacji s črno barvo
  • Zlati poudarki, kovina pri lučeh, nogah pohištva in zaključkih
  • Marmor in marmornate ploščice
  • Naravni toni so poudarjeni s črnimi okvirji slik in na pohištvu.

Topla svetloba ognja

Sveče, še posebej dišeče, dodajo občutek udobja, topline in razvajanja. Uporabljate jih lahko v vseh prostorih, še posebej v hladnejših in temnejših mesecih leta.

Linije pohištva

Pohištvo naj bo ravni in preprostih linij. Sedežne garniture in stoli pogosto temeljijo na stilu 50. let. Značilnost tega stila so tudi gladki in zaobljeni robovi. Barve in toni so naravni in nevtralni, pri luksuzni različici pa najdemo še več črne barve in monokromatskih tonov.