Sproščena eleganca sodobnega stila ponuja zanimivo kombinacijo elegance ter čistega, svežega dizajna. S trendovskimi kosi ustvarja interes in občutek udobja s toplino. Mlad zaljubljen par, družine z otroci ali pa navdušenci nad opremljanjem prostorov bodo v njem našli funkcionalen dom, ki je eleganten, a ne preveč sterilen in nedotakljiv. Z dodatnimi naravnimi in prijetnimi materiali, je to hiša ali stanovanje, v katerega se vsi z veseljem vračajo. V njem se počutijo dobrodošlega, hkrati pa interier navdušuje z dizajnom.

Sproščena eleganca, v kateri lahko živite

Cilj sproščene elegance je udobje vsakodnevnega življenja, ki vam omogoča, da se v lastnem domu sprostite in da vam je udobno. Pohištvo, materiali in dodatki so trendovski, a vedno rahlo zadržani, saj njihov osnovni dizajn temelji na elegantnih linijah. Če niste prepričani v nakup določenega stola, mize ali drugih kosov pohištva, pomislite, kako bo to pohištvo izgledalo čez deset let. Trend, ki je zelo izstopajoč, drzen in privlačen, vas sicer lahko zelo navduši, a vendar bo čez nekaj let “zastarel”. Sproščena eleganca vam omogoča, da izrazite svojo ljubezen do lepo oblikovanih prostorov, klasičnih linij, a hkrati do svežega stila, ki “diha”. Na prvem mestu sta kakovost, funkcionalnost in udobje. Vaši gostje se bodo v njem počutili prijetno, vaš dom pa bo še vedno lep in stilsko opremljen.

Trajnost in trpežnost materialov

Če imate otroke, psa, ali pa se pogosto družite s prijatelji v vaši dnevni sobi, se je najbolje izogibati krhkim in posebnim umeletenim kosom. Materiali in pohištvo naj bodo kakovostni, zelo hvaležni pa so tudi nevtralni, srednji toni, ki skrijejo kakšno nesrečo ali dve v obliki packe. Slike in fotografije raje kot na police obesite na steno, občutljivih predmetov, ki so na dosegu igrivih otrok, pa naj bo čim manj.

Zagotovite si prostor za shranjevanje

Prostori, ki so namenjeni skupnemu preživljanju časa, hitro postanejo natrpani z igračami, potrebščinami za šolo in hobije. Dnevna soba bo ob vsakem trenutku delovala bolj urejeno brez prevelikega truda, če boste predvideli dovolj prostora za shranjevanje. Premislite, kam boste lahko na hitro pospravili igrače otrok, psa ali mačke, knjige, če radi berete, materiale za ustvarjanje otrok in podobno. Uporabite lahko tudi police, na katere postavite košare ali škatle, s pravo kombinacijo sproščenosti in elegance pa se bodo ujele tudi s stilom vašega doma.

Ravnovesje, harmonija in uravnoteženost

Pri opremljanju, izbiri pohištva in materialov izberite kose, ki so lepi, a ne preveč sofisticirani, izstopajoči ali delikatni. Izberete lahko vaše najljubše barve, a linije pohištva naj bodo rahlo zaobljene in ne preostre. Sproščeno eleganten stil je vizualno lažji in »diha«, zato se izognite temnemu lesu v kombinaciji s težkimi, globokimi barvami. Če uporabite temen les, ga uravnovesite s svetlejšimi nevtralnimi toni ali materiali, ki so vizualno »lažji«. Ta stil je nasprotje perfekcionističnega oblikovanja, ki se ga ne upate niti dotakniti in ga ponavadi vidite v showroomih.

Dodajte sproščenost s teksturo in naravnimi materiali

V zadnjem času zelo priljubljena materiala juta in ratan bosta vašemu domu dodala teksturo, toplino in sproščenost. Enak učinek bodo imeli tudi drugi naravni materiali. Z izbiro dizajnersko oblikovanega stola iz ratana boste na primer dosegli vse – vizualni interes, toplino in udobje. Les v katerikoli obliki je prav tako čudovit dodatek, ki bo uravnovesil kakšen drug, bolj eleganten kos pohištva ali pa izstopajoč lestenec. Če je vaš prostor v osnovi bolj eleganten, ga uravnovesite z bolj sproščeno različico luči (npr. pleteno), dodajte belo barvo in sveže rože. Pri oblikovanju imejte v mislih veselo in sproščeno razpoloženje sobe.

Toplina in mehkoba preprog

Ste vedeli, da je med oblikovalci zelo priljubljeno plastenje preprog, kjer pogrnejo eno preprogo nad drugo? Videz je običajno zelo lep in zaradi nepričakovanosti tudi zanimiv. Na preprogo, ki zaseda večjo površino, položite preproge nepravilnih oblik, umetne živalske kože, ali pa manjše preproge. Nekaj več truda pri iskanju kompatibilnih preprog se vam bo zelo obrestovalo, saj lahko tako na lep način povežete barvno paleto v prostoru in dodate vizualni interes.

Vir: Emily Henderson
Vir: Emily Henderson