Opremljanje prostorov s pastelnimi barvami ima svoje zakonitosti, ki pa so preproste in enostavne. Pasteli so po lastnostih podobni nevtralnim barvam, kot so bela, siva in bež, a z veliko subtilne raznolikosti. Delujejo lahko zelo prefinjeno in elegantno ali pa objamejo prostor v prijetno toplino. Načinov za uporabo je več. Izbiramo lahko med pudrasto roza odtenki, nežnimi barvami sivke, sivozelenimi ali sivomodrimi pasteli, nežnimi modrimi ali zelenimi odtenki. Načeloma so pasteli manj nasičeni, pudrasti ali »ubiti« odtenki. Idelani so, kadar želimo klasičnim elementom podariti svežo in zanimivo preobleko, ustvariti moderne barvne kombinacije z barvo brona in rdečega zlata ali pa uživati v nežnem in sproščujočem prostoru.

Pasteli le kot dodatek

Če niste naklonjeni preveliki količini barv v prostoru, izberite nekaj dodatkov v pastelnih barvah, kot so na primer vaza, slika ali pa okrasna svetilka. V prostor bodo vnesli nežen in rahel barvni dotik.

Eleganca pastelov

Pasteli niso le za otroške sobe. Zelo sofisticirano delujejo v paru ob temnejših barvah ali celo ob črni. Kombinirajte jih s temnimi odtenki, kot so temno modra, temno zelena ali bordo rdeča. Ob njih bodo pudrasti odtenki pastelov izžarevali klasično eleganco.

Živahni na izgled in otip

Če se bojite, da bodo pasteli delovali preveč “ubiti” in neizrazni, izberite dodatke, ki imajo veliko teksture, kot so pletenine, mehke in kosmate tkanine ali pa vaze z reliefom.

Poživite klasiko

Pasteli izgledajo čudovito na elementih, ki so sicer tradicionalni in smo jih navajeni v določenih barvah, kot je bela. A če jih odenemo v nežne pastele, jim bomo podarili nov vizulani interes, ki ni ne vsiljiv in ne dolgočasen. Tradicionalni stenski paneli in celo vrata bodo na primer še vedno elegantni, a hkrati čedni v bledo modrozeleni barvi.

Obožujete bele in sive interierje?

Pasteli se odlično podajo k monokromatskim belim ali pa sivim interierjem, saj bodo izstopali, a na nežen in zapeljiv način. Idealna izbira sta pudrasto roza in marelična, ki bosta sivim odtenkom dodali toplino.

Izstopajoče kombinacije

Vir: delightfull.eu

Poleg preverjene kombinacije z belo barvo in vsemi odtenki sive so pasteli čudoviti v kombinaciji z grafičnimi printi in potiski na steni ali na dekorativnih blazinah. Pastelno roza pa še posebej zaživi ob barvi rdečega zlata (rose gold). Prav tako so pasteli vedno čudoviti ob naravnem lesu, rezultat pa je udoben, topel in prijeten prostor. Ne pozabite tudi na sproščujoč učinek pastelno modre ali pa barve sivke, ki je poleg pastelne zelene, odlična izbira za spalnico.

Vir: Foto- Molly Winters Photography AD
Vir: Foto- Molly Winters Photography AD
Vir: Foto- Molly Winters Photography AD
Vir: www.decorpad.com
Vir: Foto- Molly Winters Photography AD