Nazadnje posodobljeno:

Si les, ogenj, zemlja, kovina ali voda?

Kategorije Feng shui, Interior design, Navdih

Teorija petih elementov po feng shuiju pravi, da je vse kar obstaja in se pojavlja v fizičnem materialnem svetu moč pripisati eni od petih elementarnih stopenj spremembe. Sem spadajo barve, letni časi, oblike v prostoru, števila in okusi – ter tudi naše osebnostne lastnosti. Glede na letnico rojstva pripadamo enemu izmed petih elementov feng shuija – lesu, ognju, zemlji, kovini ali vodi. Poznavanje osebnega elementa nam lahko pomaga pri izbiri barv, ki podpirajo našo energijo, predvsem doma in v pisarni, torej v prostorih, kjer se veliko zadržujemo. Energetsko pa se lahko podprete tudi z izbiro oblačil in dodatkov v barvah, ki ustrezajo vašemu elementu.

Ugotovite kateremu feng shui elementu pripadate in si preberite kaj je značilno za vaš prevladujoč element.

Vaš osebni feng shui element glede na rojstni datum

Kako lahko opremite prostor, da bo ta skladen z vašim prevladujočim elementom, si preberite v prispevku o harmoniji 5 elementov feng shuija.

Les: ustvarjalnost – zelena barva – mentalni nivo

Ljudje, ki pripadajo lesu, so ustvarjalni, igrivi, zlahka se navdušijo in vedno so pripravljeni na novosti. Ni naključje, da les pomeni rast, ponoven začetek in širitev. Ti ljudje želijo v svojem življenju doseči nekaj posebnega. Niso radi sami, potrebujejo veliko ljubezni in topline, so idealisti, pripravljeni sodelovati in pomagati. Hrepenijo po svobodi in samouresničenju ter sovražijpo utesnjenost. Če se ne morejo svobodno razvijati ter izživeti svojih sanj in vizij, jih včasih iznenada prevzame slepa jeza, kakršne od njih ne bi pričakovali. Od svojih partnerjev pričakujejo, da jim bodo nudili toplino in varnost, pričakujejo pa tudi dovolj svobode.

Ogenj: strast – rdeča barva – energijski nivo

Ljudje, ki pripradajo ognju so dejavni, dinamični in se razdajajo. So nemirnega duha in ljubijo pustolovščine. Vedni iščejo nekaj novega. V ljubezni je ognjeni tip romantičen, strasten, a tudi nestalen. Njegova ljubezen se hitro vname, a tudi hitro ugasne, če partner ne izpolni visoko postavljenih pričakovanj. Ognjeni tip se v poklicu in vsakdanjem življenju ne izogiba tveganjem. Do ljudi v svojem okolje je pogosto zelo nestrpen.

Zemlja: spokojnost in umirjenost – rumena barva – fizični nivo

Tako kot element zemlja simbolizira sredino (peto smer neba) je tudi tip, ki mu priprada umirjen in trden. To so stanovitni, zanesljiv partnerji. Kdor išče varnost je pri takšnem človeki dobro »spravljen«, vendar mora od časa do časa poskrbeti za popestritev v odnosu. Zemljin tip ima rad vse kar dobro pozna in kar je preizkušeno. Tako leta in leta preživlja počitnice v istem kraju, ker je tam lepo. Nikoli ne tvega, poleg tega pa je izrazito nadarjen za to, da kopiči in povečuje bogastvo. Je pragmatičen, na svet gleda razumsko, zelo pomembne so mu materialne stvari, denarja pa ne troši lahkomiselno.

Kovina: želja po poklicnem uspehu – bela barva – duhovni nivo

Ljudje, ki pripadajo temu elementu so ambiciozni, vztrajni in bi vedno radi imeli vse pod nadzorom – in to se jim zaradi njihove sposobnosti uveljavitve in ostrega razuma največkrat tudi posreči. Ti ljudje vedo kaj hočejo. Včasih pa uveljavljajo svoj interes tudi preveč brezobzirno do drugih. Človeku kovine je poklicni uspeh praviloma pomembnejši kot odnosi in čustva. Vajen je, da se bojuje sam, zato ga ne moti, če je tu in tam tudi osamljen.

Voda: intuicija – sivo modra barva – čustveni nivo

Občutljivi, tihi vodni tip bi na zabavi med tipi vseh elementov vzbudil najmanj pozornosti. Morda ves večer ne bi izrekel niti ene besede ali pa čisto potihem izginil. Sposobna je globokih čustev, vendar jih ne zna zlahka pokazati. Njegovo zaupanje si je moč pridobiti šele čez čas. Vodni tipi so ljubeznivi in sočutni, zato jih pogosto srečamo v socialnih ali dobrodelnih poklicih. Njihova odlika je intuicija, vendar so pogosto muhasti, nepreračunljivi in zlahka podležejo tujim vplivom.

Vir: Feng Šui Atlas, W. Waldmann, D. Gilberto Chong Lee, MK Ljubljana 2003, Tajna 5 lemenata, M.G. Vayu, Beograd 2012.