Nazadnje posodobljeno:

Izboljšajte feng shui v svojem domu

Kategorije Feng shui, Interior design, Navdih

Feng shui je stara kitajska veda, dobesedni prevod pa naj bi pomenil »veter voda«, ki ju povezujejo s srečo in zdravjem. Bivanjski prostori, ki upoštevajo načela feng shuija delujejo bolj mirno in harmonično. Praktiki feng shui umetnosti verjamejo, da je vse sestavljeno iz dveh nasprotujočih si, vendar povezanih sil: Jin (ženska) in Jang (moška). To je ravnovesje svetlega in temnega, dneva in noči, Jin pa ne more obstajati brez Janga in obratno. Pri opremljanju prostora stremite k ustvarjanju ravnovesja z uporabo tega koncepta.

Kako lahko sami vnesete dobra načela te vede v svoj prostor in zaživite v čistem, pretočnem in vabljivem domu? V pomoč naj vam bodo naslednji enostavni praktični nasveti.

Odstranite nakopičeno navlako in s tem dovolite dobri energiji či, da teče prosto skozi vaš prostor.

Ta energija vam prinaša zdravje, bogastvo in srečo. Navlako odstranite, ni dovolj, če jo le pospravite ali skrijete pred očmi. Odstranite vse predmete pod posteljo, pohištvom, preglejte prenatrpane omare, knjižne police in še posebej predmete, ki jih ne uporabljate več ali pa so pokvarjeni. Obdržite samo stvari, ki jih imate radi ali imajo poseben pomen za vas. Stvari, ki so stare in nerabljene zavrzite ali podarite.

Zagotovite prosti tok zraka in svetlobe.

Da bi uživali v stalnem toku dobre energije v svojem domu, se morata gibati tudi veter (zrak) in svetloba. Po tem, ko ste svoj dom odrešili odvečne navlake, odprite še okna in omogočite prosti pretok zraka. Gibanje svetlobe boste okrepili z vedno čistimi okni, ogledali in vsemi steklenimi površinami. Če imate v vašem domu temnejši kot ali prostor, ga opremite s lučjo ali vanj namestite ogledalo, ki bo odsevalo svetlobo z drugega dela stanovanja.

Dodajte rastline.

Tako kot je pomemben tok zraka, je pomembno tudi, da je ta kakovosten in čist. Rastline filtrirajo zrak in ustvarjajo zdravju prijaznejše ter čistejše okolje. Rastline s svojo življenjsko energijo tudi privlačijo živahno energijo či in privlačijo dobro energijo, pod pogojem, da so zdrave.

Nekatere rastline so boljša izbira kot druge, ko pride do feng shuija. Kaktusi recimo prinašajo slab feng shui, saj nimajo potrebe po vodi (v tem primeru voda deluje kot premoženje) oziroma so špičasti in zato neprijazni. V svoj prostor privabite dober feng shui s srečnim bambusom, lilijo miru, fikusom, navadnim bršljanom, palmo, praprotjo in filodendronom. Najboljše so jinovske rastline z okroglimi, mehkimi listi, medtem, ko so koničaste rastline manj primerne.

Dodajte pozitivno energijo s svojimi najljubšimi barvami.

Barve igrajo zelo pomembno vlogo v feng shuiju. V svoj prostor jih lahko vneste s slikami, ki jih obesite na steno, z dekorativnimi predmeti ali pa se odločite za obarvano steno v izbrani barvi. Pri odločanju za barvne poudarke so vam lahko v pomoč spodnji opisi, pri čemer se odločite za barvo, ki bo v vaš dom vnesla razpoloženje, ki si ga želite ali potrebujete.

  • Rdeča: sreča in bogastvo
  • Oranžna: veselje in zabava
  • Rumena: mentalna stimulacija, moč
  • Zelena: mir, ravnovesje, zdravljenje
  • Modra: pomirjenost, komunikacija, duhovnost
  • Vijolična: bogastvo, visok nivo duhovnosti
  • Bela: čistost
  • Črna: moč, še posebej v kobinaciji z rdečo
  • Rjava: negovanje, spodbujanje

Znano je, da barve zelo vplivajo na naše počutje, saj so barve v bistvu frekvence, ki se s sten, predmetov in tekstilij odsevajo nazaj v prostor. Glede na naše individualne preference, se vsak izmed nas različno odziva nanje, na splošno pa se bomo počutili bolj aktivni ob jang barvah, kot so rdeča, oranžna in rumena, umirili pa se bomo ob jin barvah. Če želimo v svoje življenje vnesti več umirjenosti lahko posežemo po odtenkih zelene in modre. Pastelni odtenki vseh barv so bolj jinovski (ženski princip) kot njihove močnejše različice.

Več o uravnavanju energije v prostoru in o uporabi petih elementov po feng shuiju, si lahko preberete v prispevku o harmoniji in 5 elementih feng shuija.