Nazadnje posodobljeno:

Zlata barva v notranjem oblikovanju

Kategorije Dnevna soba, Feng shui, Interior design, Kuhinja, Navdih

Na simbolni ravni zlato povezujemo z modrostjo, razumevanjem, močjo, visokimi ideali in izobiljem. Nasprotno od srebra, ki predstavlja ženski princip in Luno, zlato simbolizira moško energijo in Sonce.

Zlato je bilo v notranjem oblikovanju značilno predvsem za klasične interjerje, maroški in kolonialni stil, povezovali pa so ga z luksuzom in premoženjem. Danes zlata barva prinaša toplino, prefinjenost in eleganco tudi v najbolj sodobne interierje. Ti pa z zlatimi poudarki delujejo stilsko dovršeno in očarljivo.

Zlata barva prostoru doda toplino, ki pride še bolj do izraza v hladnejših in čistejših kontekstih modernih ter minimalističnih interierjev.

V sodobne interierje lahko dodamo toplino zlate barve s kljukami, ročaji na predalih in omaricah, dekorativnimi tapetami, vzorčki na okrasnih blazinah in zavesah. Ali pa z zlatimi lučmi, vazami, kipci, dekorativnimi pladnji, detajli na kavni mizici in celo mozaikom. Možnosti je nešteto, uporabite pa jo lahko skorajda v vsakem stilu. Uporaben in cenovno ugoden način za hitro spremembo je tudi sprej v zlati barvi, s katerim lahko pozlatimo noge kavne mizice, okvirje in številne druge predmete.

Sodobne kombinacije z zlato barvo

Stili notranjega oblikovanja, v katerih bomo z minimalno uporabo zlate barve ustvarili zanimiv vizualni interes, so t.i. »grunge stil«, loft ali industrijski stil, saj je v njih zlata barva nepričakovana. Ravnovesje in kontrast s hladnejšimi toni bo ustvarila tudi pri priljubljenem skandinavskem in sodobnem, minimalističnemu stilu. Sicer pa je zlata barva še vedno izjemno priljubljena v sodobnem tradicionalnem in tudi podeželskem stilu, ki je najbolj pogost v ZDA.

Zlato barvo in elemente v tej barvi bomo najbolj elegantno kombinirali z belo ali črno barvo. Klasičnima kombinacijama se pridružujejo tudi različica s temno modro barvo, smaragdno zeleno, trendovsko “sage green” zeleno, pudrasto roza odtenki, marmor, turkizna in vsi odtenki sive.

Odlično se obnese v kombinaciji s temnimi, bogatimi in globokimi toni, poda se tudi materialom, ki oponašajo srebro in les, saj jim s svojo toplino nudi odličen kontrast.

Zlati dodatki in zaključki lahko tvorijo čudovit ritem, v sicer belo opremljenem prostoru.

Jedilnica

V jedilnico lahko dodate zlato barvo s prtom, ki ga lahko uporabljate skozi celo leto. Z ujemajočo se dekoracijo bo vaša jedilnica postala najbolj eleganten prostor v hiši.

V primeru, da gostite večerjo, lahko dekoracijo mize še nadgradite z zlatimi prtički in porcelanom z zlato obrobo ali zlatimi poslikavami.

Tudi nekaj tako preprostega kot so zlate dekorativne kroglice v skledi z zlato obrobo, zlat pladenj ali pa okrasni kipi in figurice lahko dodajo glamur vašemu domu. In še namig – pri dekoriranju mize z okrasnimi predmeti sledite pravilu številke 3, kar pomeni, da vedno združujete po tri dekorativne predmete v skupino.

Kuhinja

Priljubljena je tudi medenina, ki jo lahko uporabite pri ročajih v kuhinji in s tem takoj spremenite videz svoje kuhinje. Ali pa se odločite za zlate inštalacije, dekorativne dodatke in opremo iz medenine. Če je ta preveč svetleča za vaš okus, uporabite zaključek starane medenine, ki vam omogoča dodajanje sijaja brez, da bi bil ta preveč odseven. Zlate odtenke najdemo v različnih intenzitetah, ki se razlikujejo v moči, sijaju in svetlosti, od zemeljskih kovinskih tonov, do ekstravagantnih svetlečih se in drznih zlatih barv.

Zavese

Dobra lastnost zlate barve je, da jo lahko kombiniramo skoraj z vsem. Če iščete nekaj bolj drznega, poskusite z zlatimi prosojnimi zavesami, ki jih namestite čez zavese, ki jih že imate.

Glamurozen izgled lahko dosežete tudi na bolj minimalističen način. Pri zavesi zamenjate drog in kljukice oziroma obročke, na katerih visi zavesa. Prostor bo takoj deloval bolj elegantno, ideja pa je uporabna tudi v bolj sproščenih stilih, kot je boemski.

Galerija fotografij

En izmed najbolj preprostih načinov, na katerega lahko vnesete zlato barvo v prostor je okvir slik ali fotografij. Večje umetniško delo ali plakat bo zaživel v novi podobi, medtem ko bo celotna stena z galerijo fotografij spremenila prostor v bolj eleganten in bogat.

Svetila

Z izbiro luči lahko na zelo preprost način dodate zlato barvo v vaš dom. Uporabite namizno luč, ki ima nevtralno senčilo in zlato stojalo. Poskusite poiskati črno senčilo, ki ima na notranji strani zlato podlogo – luč bo povzročila odsevanje zlate barve v prostor in ga obsijala z zlatim toplim tonom. Spodnji del luči lahko pobarvate v zlato s sprejem in s tem prihranite na stroških, dosegli pa boste enak učinek.

Lestenec

Lestenec je en izmed najboljših možnih načinov za vnašanje glamurja v vaš dom. Izberite takšnega, ki ima manj kovine in več stekla, s kančkom zlata. S tem bo vaša jedilnica, dnevna soba, domača pisarna ali spalnica v hipu postala elegantna. Lestenci niso več primerni le za jedilnice. Uporabite ga v prostorih, kjer jih ne pričakujemo in prostoru boste takoj dodali glamur. Da bo prostor deloval povezano, dodajte tudi druge zlate poudarke na ogledalih, tekstilu ali okrasnih predmetih.

Za minimaliste

Eleganten in nevsiljiv način za uporabo zlate barve so zlate noge pri pohištvu, drog, na katerem visi zavesa, okrasni rob na pohištvu, tanek okvir pri ogledalu ali sliki. Uporabite lahko dekorativne blazine v dnevni sobi, ki imajo v tekstilu zlate niti ali pa jih krasi zlata obroba. Tudi na ta način boste interjerju dodali nekaj glamurja.

Pri uporabi zlate barve je za končen estetski in privačen učinek ključno ravno pravšnje doziranje. Ne pretiravajte, ampak zaupajte, da bodo namensko postavljeni elementi po ambientu pričarali skromen in dovršen občutek glamurja.

Vir: Pinterest